Ахмед Муса Ахмед Снимка: Dnes.bg
fallback

Задържаният при мегаакцията на ДАНС, МВР и прокуратурата ходжа Ахмед Муса Ахмед се сдоби с официално обвинение от Окръжната прокуратура в Пазарджик.

То е за организиране на престъпна група за проповядване на антидемократична идеология и за пропогандиране и възхваляване на война.

Ахмед остава в ареста за 72 часа. Мащабната антитерористична акция на ДАНС, МВР и прокуратурата се проведе вчера в 5 български града – Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Харманли и Смолян.

Днес ситуацията в ромската махала на Пазарджик, откъдето започна акцията срещу проповядването на радикален ислям, се нормализира, след като вчера около 300 полицаи и жандармеристи въоръжени до зъби бяха обсадили района.

Oще по темата
"Станахме от сън и гледаме само полиция с маски”, разказа пред Dnes.bg жена от квартала.

В Пазарджик белезниците щракнаха първо на ходжата Ахмед Муса Ахмед, който беше осъден на 4 години ефективно за радикален ислям. Срещу него и негови поддръжници е образувано досъдебно производство за пропагандиране и подстрекаване към война и разпространяване на антидемократична идеология.

Самият ходжа беше на свобода, защото присъдата му не е влязла в сила и той я обжалва пред Пловдивския апелативен съд.

"Багажа взимаха, компутор, сичко, пари, злато, сичко", оплака се жителка на квартала, в чийто дом е имало обиск.

Жандармерия влезе и в пловдивския ромски квартал „Столипиново”. Полицията отведе ходжи и имами, които водят учебни занятия. В Асеновград пък беше арестуван местният ходжа Тефик, който се представя с българското име Стефан.

При обиските са иззети флашки, книги, рекламни материали, снимки и знамена, свързани с радикален ислям и Ислямска държава. Някои от задържаните опитали да изхвърлят флашките в тоалетната.

Службите са ги следили няколко месеца. Претърсени са десетки адреси, иззети са доказателства за проповядване на антидемократична идеология, което се наказва с до 3 години затвор или глоба до пет хиляди лева. За пропаганда за война пък се предвиждат до 8 години зад решетките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

кали

преди 9 години

Интересен случай за българската правосъдна система !!! Дали наистина се е подготвял атентат срещу българите ??? Дали наистина се е проповядвал ислям в страната ни ??? Заплашени ли сме от терористичен акт ??? Трябва да бъдем нащрек все пак българи !!! Нищо не се знае още !!! Сякаш сме на кръстопът българи !!! Какво да правим ??? Как да се спасим ???

56

GIAYR DOLEN

преди 9 години

PISHTE SI KAKVOTO VI E KEV; SAMO TYRCIA DA NE TRAGNE 4E TOGAVA NEZNAM.KOI KRIV KOI PRAV I KOI NA KYMA BRAT.

55

мръсен циганин

преди 9 години

до 47 има такава идеология и аз съм за казва се че няма господ или аллах и там подобни , всъщност около 45 години я имаше и в България и мислиш ли че ако сега беше това време щяха да проповядват ислям, или щяха да влизат бежанци от война която не е наша , защото тогава имаше армия и стреляше на месо!!!

fallback