Снимка: Reuters, архив
fallback

Преди 60 години футболисти спират футболен мач, за да гледат неидентифициран летящ обект, прелитащ над стадиона, намиращ се във Флоренция, пише БиБиСи. Дали извънземните са дошли до Земята? Ако не са те, то какво е това?

Случката е от 27 октомври 1954 г. В Тоскана денят бил типично есенен. Местният гранд Фиорентина играе срещу Пистоезе. Десет хиляди са зрителите на стадиона. Но само след половин час игра на стадиона настава зловещо мълчание. Малко преди него се чува вик някъде от публиката. Вниманието на зрителите вече е насочено към небето, а не към стадиона. Всички сочат с пръсти. Играчите също спират да играят.

Единият от футболистите бил Ардико Маджини – легенда за италианския футбол. „Помня всичко от А до Я“, твърди той. „Това нещо приличаше на яйце, движеше се бавно, бавно. Всеки гледаше нагоре към блестящото и сребристо нещо слизаше от небето“, спомня си той. Всички на стадиона били удивени и шокирани, никога не били виждали нещо подобно.

„Мачът беше прекратен, тъй като зрителите видяха нещо в небето“, пише в доклада на главния съдия.

Сред зрителите е и Джиджи Бони, фен на Фиорентина. „Спомням си ясно как гледахме тази невероятна гледка“, разказва той. Неговата история се различава от тази на Маджини. „Няколко обекта се движеха много бързо, а след това просто спряха. Всичко продължи няколко минути. Приличаха на кубински пури“, разказва Бони.

Джиджи Бони често се връща към онази нощ. Твърди, че са били извънземни, това е единственото обяснение, което има.

Друг от играчите, 70-годишният Ромоло Тучи, си спомня, че в тези години всички по цял свят са говорили за извънземни. „Само че ние ги видяхме“, разказва той.

Историята от стадиона във Флоренция не може да се тълкува като масова истерия – имало е твърде много свидетели на НЛО-то в много съседни градове. И не само това: наблюдението на тези обекти продължило няколко дни след това. Според разказите на някои очевидци имало бял лъч светлина, идващ от Прато, северно от Флоренция.

Роберто Пиноти, също свидетел на НЛО-то над Флоренция, днес президент на Националния НЛО център в Италия, разказва как всички на стадиона са били потресени от видяното.

„По това време във вестниците пишеше, че са извънземни от Марс. Разбира се, сега знаем, че там няма извънземни, но със сигурност се знаеше, че става въпрос за интелигентен и технологичен феномен, свързан с нещо, което не знаем“, разказва той. Той също описва обекта, който се доближавал към земята като сребрист и блестящ.

„Факт е, че по това време над Флоренция е валяло някакво лепкаво вещество. На английски го наричаме „ангелска коса“, разказва Пиноти. Единственият проблем е, че след кратък период от време то се разпадало. „Тогава бях на 10 години. Спомням си как посред бял ден къщите във Флоренция бяха покрити с тази бяла като сняг субстанция. След час тя просто се изпари“, спомня си Пиноти.

Никой не знае какво е това вещество и каква е връзката му с НЛО.

Очевидци описват тази субстанция по различен начин – според някои е била като памук, според други - като вълна, а според трети като паяжина. Веществото било трудно да се събере, тъй като при допир се разпадало.

Един от опиталите е журналистът от флорентински вестник Джорджо Батини. Този ден получил стотици обаждания с разкази на свидетели. Тъй като нямал директен изглед към небето от редакцията на вестника, той се покатерил на покрива. Видял „блестящи топки“, които се движат бързо.

Батини започнал разследване. Отишъл в близка гора и видял, че всичко е покрито с бял пух. Събрал малко от него с помощта на кибритена клечка и занесъл пробите в Института за химически анализ към университета във Флоренция. Когато стигнал там, видял, че и други носят проби.

В лабораторията, ръководена от професор Джовани Канери, материалът бил подложен на спектографски анализ. Установили, че съдържа бор, силиций, калий и магнезий. За съжаление, това не донесло много информация, а материалът бил разрушен по време на изследването му.

Възможно ли е да е дошло от НЛО-то? Днешната наука категорично отхвърля идеята. В обсерваторията в Югоизточна Аризона са прекарали над 40 хиляди часа в наблюдение на небето. „Всичко, свързано с НЛО, е мит. Няма извънземни, които да идват тук“, твърди астрономът Джеймс Макгана. По думите му „ангелската коса“ е само и единствено паяжина на мигриращи паяци.

„Когато се запознах със случая, реших, че става въпрос за разпад на метеор в атмосферата. Те могат да бъдат с форма на пура и да се движат бързо“, твърди той.

„Разбира се, че знам теорията за паяците, но тя е безсмислица. Това е стара и глупава история“, твърди Пиноти. Той оспорва теорията за паяжината заради химическия състав на „ангелската коса“. Паяжината е протеин – органично съединение, което съдържа азот, калций, водород и кислород. Елементите в намерената „коса“ са други.

60 години по-късно шансовете да разберем какво се е случило тогава са малки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 9 години

А опткъде си сигурен, че преди 1500 години земята не е била плоска? ;))

22

Ястреб Великолепни

преди 9 години

Преди 1500 години хората вярваха, че земята е плоска - днес знаем, че не е.Преди 500 години хората вярваха, че земята е центърът на вселената - днес знаем, че не е.Днес вярваме, че сме сами във вселената - ....

21

Анонимен

преди 9 години

Те са минавали от тука и като са видели какви *** има и с футбол се занимават се занимаватта и го гледат са помислили че тука само *** ЖИВЕЯТ и са ИЗБЯГАЛИ ...

fallback