Снимка: Булфото, архив

Според неофициална информация в този час Висшият съд на Сърбия заседава по казуса на предалия се в Белград български бизнесмен Цветан Василев, съобщи БТА.

Още по темата

Източници от съда обясниха, че в момента Цветан Василев дава показания пред съдия следовател. Официална информация от Висшия съд, която да потвърждава тези данни, към момента няма.

Според сръбското законодателство този съд е единственият компетентен, който се занимава с екстрадиционни производства. Сърбия е подписала европейска конвенция, която урежда екстрадицията на задържани лица. Тя е различна обаче от законодателството, което се прилага, когато има европейска заповед за арест, обясниха юристи.

Очаква се в съвсем кратки срокове Висшият съд да се произнесе по искането на българската прокуратура за постоянно задържане в ареста на Василев. Каквато и мярка за неотклонение да вземе съдът, в това число и по-лека от "задържане под стража", сръбското законодателство предвижда първоначален 18-дневен срок, в който страната, която иска лице за есктрадиция, трябва да изпрати документи за това. Този срок обаче може да бъде удължен до 40 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase