Снимка: Булфото, архив

Полицаи от три областни дирекции на МВР неутрализираха престъпна група, извършила кражба на над половин тон газьол от трудово поправително общежитие във Велико Търново.

В събота около 00.30 ч. в местността "Дервент" край старата столица са спрени два леки автомобила, движещи се в посока от Велико Търново към Русе. Първият е лек автомобил „Форд“, управляван от 52-годишният М. Б. от русенското село Бъзън, и пътуващите с него А. М. (24 г.) и Р. О. (36 г.), и двамата от русенското село Сваленик.

Вторият автомобил е „Фолксваген“, управляван от 32-годишният О. М., също от с. Бъзън.  При извършена полицейска проверка на двата автомобила във фолксвагена  са установени 16 пластмасови туби с вместимост по 20 литра и 2 две туби, с вместимост по 10 литра, пълни с промишлен газьол.

Автомобилите и тубите с гориво са иззети. По случая в РУП – Велико Търново е започнато досъдебно производство.

След проведени действия по разследването криминиалистите установили, че горивото е открадното от метална цистерна под налягане, намираща се в котелно помещение на затворническо общежитие във Велико Търново, което е към затвора в Ловеч.

Престъплението е извършено в нощта на 1 срещу 2 ноември. От допълнително проведените мероприятия, в бетонен тунел, намиращ се в близост до оградата на общежитието, са установени и иззети още 20  пластмасови туби с вместимост по 11 литра, пълни с промишлен газьол, както и 25 метров гумен маркуч със спирателен кран. Те били прикрити със строителни отпадъци.

Задържаниият М. Б. с прякор Сома е криминално проявен и осъждан за кражби, убийство, присвояване и притежание на нароктични вещества. Той е организатор на група и към момента изтърпява наказание "лишаване от свобода" за срок от 5 години за кражба, извършена  при условията на опасен рецидив.

До преди 20 дни е изтърпявал наказанието си в затворническото общежитие в старата столица, където е изпълнявал функциите на параджия, но в последствие е преместен в затвора в Ловеч.  На 1 ноември е пуснат в домашен отпуск. След задържането му в събота отново е приведен в затвора в Ловеч.

След задържаните е и О. М. по прякор Узито, също е криминално проявен за шофиране в нетрезво състояние, осъждан е и в Германия за незаконно държане на големи количества цигари, без акцизен бандерол.

Останалите арестувани са Р. О. , който е криминално проявен и осъждан за изнасилване.

Материалите по случая са докладвани на прокуратурата. Тримата са привлечени в качеството на обвиняеми за извършената кражба, предстои М. Б. също да бъде привлечен като обвиняем за извършеното прстъпление, при условията на опасен рецидив.

На останалите са наложени мярка за неотклонение "подписки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase