Снимка: БулФото-архив

Продължаващите протести ще генерират допълнителен извънреден труд, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ Валентин Попов пред БНР.

По думите му в София и в по-големите градове покрай протестите е било генерирано сериозно количество извънреден труд.

"Става въпрос за надхвърляне на 30-40 часа над това, което би могло да се компенсира. Министерството направи някакъв опит да възмезди извънредния труд, това до известна степен реши проблема, но до края на годината има много време", каза Попов.

Според него решението на проблема е привличане на допълнителни сили и средства на служители от други региони на страната. Това е нещо, което предстои да коментираме с министъра на вътрешните работи, допълни той.

Попов изтъкна, че на турската граница има командировани доста служители заради ситуацията с бежанците. По думите му, ако това продължи доста време, извънредният труд може да се очертае като сериозен проблем.

Синдикалистът каза още, че в резултат на професионалния стаж служителите натрупват и здравословни проблеми – кардиологични заболявания, психологически проблеми.

Валентин Попов изтъкна основните фактори, създаващи професионалния стрес сред служителите на реда.
Един от тях е ниският имидж на системата, често променящата се нормативна база, армейският стил на управление. Във фокус групите, които бяха направени, чухме от колегите, че началниците също са стресогенен фактор или по-точно тяхното отношение и начин на ръководене. Като че ли най-сериозният стресогенен фактор за служителите е, че се системата не е реформирана, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase