Светлозар Лазаров. Снимка: Булфото

Престъпна група, ощетила държавата с повече от 1,5 милиона лева от ДДС, е била разбита на територията на Добрич, съобщи временно изпълняващия шеф на местното МВР комисар Галин Савов.

Заедно с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров той даде подробности по случая. Комисар Савов поясни, че са задържани трима души, а в престъпната схема са участвали над 10 фирми, за които има безспорни данни за измамата с ДДС.

"Извършени са проверки на зърнени бази и транспортни средства, за които се подозира, че са взимали участие във фиктивен износ", уточни той. В операцията по разбиване на престъпната група, която е действала през последните 7 месеца, са участвали служители на икономическа и гранична полиция.

"Образувано е досъдебно производство за избягване и неплащане на ДДС в особено големи размери чрез неистински документи. В момента се осъществява активен контрол и се проверяват силози и помещения за съхранение на зърно за недопускане на подобни престъпления", допълни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Материалите по случая са предадени на Варненската окръжна прокуратура.

Нейният шеф Владимир Чавдаров съобщи още, че съвместно с местната полиция са задържани и двама варненци,  произвеждали и разпространявали синтетична дрога.

Младите мъже, на около 25 години, са сменяли през няколко дни местоположението си, а те били спипани докато произвеждали наркотици. “На мястото е заловен 30 грама готов продукт, като всеки грам от него се е продавал за 50 лева на улицата”, обясни Чавдаров. Той подчерта, че задържаните са криминално проявени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase