Снимка: архив Булфото
fallback

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима членове на ТЕЛК в Стара Загора, получавали подкупи, съобщиха от пресцентъра на обвинението. Те са били участници в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на подкупи и съставяне на документи с невярно съдържание.

Групата е задържана на 4 юли 2013 г. при специализирана операция на ОДМВР-Стара Загора под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура. Обвинения са повдигнати на: Надежда Тодорова; Мария Жекова; Нели Канева; Димитрина Рангелова и Евгений Коцев.

Според събраните до момента доказателства, групата е действала от февруари 2013 г. до юли 2013 г. Тодорова, Жекова и Канева, в качеството им на председател и членове на ТЕЛК,, а Рангелова и Коцев – като помагачи, получавали подкупи за издаване на решения на ТЕЛК на базата на епикризи с невярно съдържание. Документи за инвалидност са били издавани на ромски деца, в това число и здрави, срещу 50 до 300 лева подкуп. По този начин на техните родители е била предоставяна възможност да получават социални помощи.

Подкупите е получавала Димитрина Рангелова – секретар в ТЕЛК, 3-ти състав.

Със СРС е документирано как в продължение на повече от 2 месеца Рангелова е взимала различни суми от родители на „болни“ деца. След края на работното време, в същия ден, в който са били събирани сумите, те са били разпределяни между членовете на групата. Най-голям дял по правило взимала председателката на ТЕЛК Надежда Тодорова.

Точният брой на неистинските епикризи, на базата на които са издавани решения на ТЕЛК, броят на здравите деца, получили инвалидност, както и общата сума, с която по този начин е ощетен бюджетът, са в процес на уточняване. По делото са разпитани близо 30 свидетели, които са потвърдили, че са давали различни суми на Рангелова. Самата Рангелова е направила пълни самопризнания, като е разкрила престъпната схема и пред съдия. Пълно съдействие на разследващите са оказали Нели Канева и Евгений Коцев. В лаптоп на Коцев са открити част от неистинските епикризи на здрави деца.

С решение на Специализирания наказателен съд на Надежда Тодорова е наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“. На Мария Жекова е наложена парична гаранция от 10 000 лева.

Заради направените пълни самопризнания и съдействие на разследващите на останалите трима са наложени по-леки мерки за неотклонение. Рангелова е с
1000 лв. парична гаранция, Канева и Коцев са с „Подписка“.

Възможно е да бъдат повдигнати обвинения и на други лица, участвали в престъпната дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

kirco

преди 10 години

*** da si v Balgaria!!!Lekarite ot TELK vzimat mizerni zaplati,no tova ne e nacin da se peceli!!!Po - dobre e da osadiat kradlivite politici,zachtoti ribata se vmirisva ot glavata !!!

14

Анонимен

преди 10 години

До 12Браво, това е начинът. Парадоксът е следният:на здрави хора се издават епикризи,а реални инвалиди с ампутирани долни крайници се викат през определен период за преглед , да не би да са им порастнали нови крайници и да са започнали работа.Случай с дядо ми-човек на 75 години , ветеран , пенсионер ,загуби двата си крака един след друг.На комисията от ТЕЛК им трябваха повече от 10 години и преглед на всеки 3 години , за да се уверят , че краката му няма да поникнат отново.

13

Контрол

преди 10 години

Контрол! Това е всичко, което липсва в държавата ни, и затова парите на данъкоплатците и от еврофондовете потъват в нечии алчни и безскруполни джобове. А ТЕЛК- овете отдавна се знае че работят за пари, а не да обслужват истински нуждаещите се. Защо до сега не се е направило нищо?Немарливост или интереси?И това на гърба на най-уязвимите граждани! А къде бяха журналистите да задават верните въпроси? СРАМ

fallback