Цветлин Йовчев. Снимка: архив, БТА

Контрабандата на цигари в центъра на София „взе главата“ на шефа на СДВР старши комисар Валери Йорданов.

Поисках оставката му заради неупражнен контрол във връзка със случая, който беше разгледан в медиите - полицаи наблюдават как се продават контрабандни цигари, обясни вътрешният министър Цветлин Йовчев пред БНР мотивите си да освободи Йорданов.

В обширен материал в. „24 часа“ разказва, че продажбата на контрабандни цигари процъфтява на Женския пазар в София, а наблизо „униформени полицаи кротко разговарят с колегите им в близкото кафене“.

Още по темата
Вътрешният министър е категоричен, че това е абсолютно недопустимо. Йовчев е освободил петима директори на областни дирекции заради „слаби резултати“.

Разпоредих краткосрочни мерки и в рамките на един месец ще очаквам резултати от останалите, които остават на постовете си, каза министърът. Йовчев е категоричен, че не е започнал чистка в МВР.

Ако резултатите са добри, не смятам да уволнявам никого. Но ако резултатите са незадоволителни и ако виждаме такива неща, които днес бяха посочени в пресата, няма да има никакъв компромис за никого от системата на МВР, заяви той.

Министърът посочи, че в момента прави пълен преглед на състоянието на системата. Усещането му било, че има  неефективно използване на ресурс.  Определено предвиждам в много кратки срокове да започнем подготовка на една реорганизация и на една реформа, която ще има за цел по-ефективно изразходване и използване на ресурсите, тъй като ресурсът, който използва в момента МВР, е значителен, заяви Цветлин Йовчев.

По думите му ще има както структурни, така и функционални промени. Министърът не смята да ги обяви, преди да се запознае цялостно със ситуацията.

В сряда той ще се срещне със синдикатите.  Ще поканя абсолютно всички лидери на синдикатите. И смятам оттук нататък много по-активен диалог да има, включително и по важни решения за това каква да бъде реформата в системата на МВР, по решаване на други въпроси, които по един или друг начин ще засегнат служителите на МВР, съобщи той.

Йовчев посочи, че финансовото състояние на министерството не е добро. Към момента има една сериозна дупка в бюджета от 93 млн. лева от средствата за издръжка, която по думите му ще стане 180 млн. лева до края на годината, ако "не променим нещо съществено".

Проверяваме състоянието да не би да излязат още такива задължения, които ще трябва да се изплащат във времето, а не са гарантирани в бюджета във връзка с подписани договори, каза той и допълни, че ще бъде направена ревизия на планираните разходи и ще се търсят възможности да бъдат ограничени някои от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase