Снимка: МВР

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с незаконно придобиване, държане, трафик и търговия на движими културни ценности, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 29 март в момент на осъществена сделка антимафиоти задържали двама от водещите дилъри на антики в България,  работещи и на международно ниво -  А.П. на 40г. от гр. Пазарджик, без криминални прояви и съгражданина му Д.З. на 43 г. по прякор Пальонката, криминално проявен за незаконно притежание на движими културни ценности.

Задържани са още 30-годишният Г.Т. от с. Сусам - осъждан ефективно за кражба,  и Т.Т.  на 65г.

Извършени са проверки на адреси и автомобили, използвани от задържаните на територията на Пазарджик  и Хасково.

Оттам са иззети множество движими културни ценности - монети и предмети от епохата на античността, сред които: над 200 антични монети (сребърни и златни, и няколко от бронз), много от които са част от колективна монетна находка с римски денари и антониниани; над 70 различни по вид предмета, представляващи археологически артефакти; 5 антични пръстена; гема; камея; част от бронзов котел с орнаменти; апликации с позлата и такива с изобразени човешки и животински фигури по тях; фиали (античен съд подобен на купа).

Намерен е и металдетектор от висок клас, марка „Майлаб 5000”.

По случая е образувано досъдебно производство.

След 24-часовото задържане на четиримата мъже, на А.П. и Д.З. е наложена прокурорска мярка „задържане под стража“ до 72 часа.  Работата по документирането на случая продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase