Снимка: МВР

Антимафиоти иззеха при спецакция културно-исторически ценности с висока материална и художествена стойност. До реализация се стигнало, след като на 1 март унгарските власти задържали двама български граждани на границата с Австрия, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

64-годишен мъж от София и 39-годишен от Ловеч били заловени при опит за незаконен трафик на около 10 000 антични монети, предмети и други културни ценности. По данни на експерти стойността им е около 150 000 евро.
По-младият е криминално проявен за притежание и трафик на културни ценности, член на Национална федерация по металдетектинг. Той е задържан с полицейска мярка за 24 часа.

В хода на разследването било установено, че ценностите произхождат от България и са придобити в резултат на незаконни археологически разкопки.

Спецполицаите претърсили три адреса на територията на София и Ловеч, обитавани от задържаните. Оттам са иззети множество произведения на изкуството и четири старинни икони. Открити са около 20 средновековни монети (сребърни и бронзови), три антични пръстена, шест антични геми с различни изображения, четири средновековни обеци, уникална стъклена торква, връх на стрела, камбанка, два оловни печата, три старинни грамоти, представляващи интерес за държавния архив, старинен свитък с арабски надпис, две старопечатни книги, четири отличителни знака на Министерството на отбраната и МВР, над 12 ордена от времето на българските царе Фердинанд и Борис III.

Образувано е досъдебно производство. Действията по разследването продължават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase