Снимка: МВР-пресцентър

Антимафиоти разбиха организирана престъпна група, занимавала се с кражби и манипулиране на данни на чужди банкови сметки, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Десетчленната група изработвала неистински електронни платежни инструменти и неправомерно теглела парични средства от чужди сметки

Специализираната операция на ГДБОП – ОБОП – София, съвместно със служители на  СДВР, е проведена вчера на територията на столицата под надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на операцията са задържани 10 членове на групата, всички от София. Извършени са претърсвания в обитаваните от тях жилища и автомобили. Иззети са множество вещи, свързани с технологията на извършване на престъпната дейност, на които са назначени технически експертизи.

В хода на разследването било установено, че всеки от участниците в групата осъществявал конкретни задачи в различните етапи на престъпната дейност. Някои били ангажирани пряко с набавянето на технически средства тип „скимиращи устройства” и изработването им.

Впоследствие други членове на групата осъществявали скимирането на данни от чужди банкови карти. Такова скимиране било засечено основно в чужбина, но също и на територията на София. Впоследствие данните били записвани на неистински електронни платежни инструменти – „бели пластики”, с които се извършвали нерегламентирани тегления на парични средства на територията на страната. В някои случаи заснетите данни били изпращани директно в чужбина, където се реализирали последващи тегления. 

За срок от 24 часа са задържани 32-годишният П.В. по прякор Папи, 41-годишният И. Б. - Гаван, 36-годишният В. Д. - Левента, 33-годишният К. Р., 39-годишният М. М. и 37-годишният С. С., всички с криминални прояви. В групата работели и още четирима души.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление, работата по разследването продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase