Полицията разкри извършителите на поредица от взломни кражби. Снимка: архив, Булфото

Полицията в Своге разкри извършителите на поредица от взломни кражби. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-София. Двамата близнаци са системни рецидивисти, прекарали близо 10 години зад решетките за грабежи, кражби и противозаконно отнемане на автомобили. Няколко часа след задържането на единия му е взета постоянна мярка „задържане под стража”, издирването на другия продължава.

Братята обикновено правели ударите си заедно, набелязвали и разбивали необитаеми къщи и вили, настанявали се в тях, изяждали наличните хранителни провизии, задигали по-ценни вещи, дрехи и напитки и ги пласирали в столицата. Именно там вчера е бил задържан 37-годишният И.Т.

Близнаците влезли в полезрението на полицията след подаден на 6 ноември сигнал за разбита и ограбена къща в махала „Клена” в Своге, от която били откраднати храна и напитки. При огледа криминалистите открили следи от извършителите и предприели действия по установяването им.

Две седмици по-късно бил подаден сигнал за взломена къща и в с. Церецел, откъдето били отнети битови вещи, инструменти, дрехи и бензин. Откритите при огледа дактилоскопски следи, както и проведените действия по разследването в хода на досъдебното производство насочили подозренията на криминалистите към евентуалните извършители.

С цел тяхното установяване и задържане служителите на РУП-Своге провели няколко полицейски операции в района на селата Церецел и Владо Тричков. При последната от тях, в която било включено и следово куче, извършителите били засечени, но успели да избягат в посока столицата.

Незабавно били обявени за общодържавно издирване и вчера със съдействието на служителите на столичното Второ РУП И.Т. бил задържан за 24 часа и конвоиран в Своге. В криминалното досие на задържания фигурират 11 регистрации, сред които и за грабеж във влак, идентично е и досието на издирвания му близнак. Двамата почти винаги действали заедно, поради което в повечето случаи и заедно пребивавали зад решетките.

Снощи около 18.00 часа по искане на районната прокуратура в Своге на И.Т. е взета постоянна мярка „задържане под стража” предвид извършените в условията на опасен рецидив престъпления. Издирването на брат му продължава. Разследващите изясняват тяхната съпричастност и към други взломни кражби в региона. Работата по документирането на цялостната им престъпна дейност продължава от служители на РУП-Своге.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase