Снимка: Булфото

България няма сключен договор за правна помощ с Малайзия и в момента единствените, които могат да помогнат на сънародниците ни там, са дипломатите от Външно министерство. Това заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева по повод смъртните присъди на българите Иван Костов и Георги Бакалов, които бяха задържани в Малайзия през 2011 г. с дрога за близо 500 000 долара.

Още по темата

„Министерството на правосъдието ще съдейства с всичко възможно на колегите от Външно министерство, но при липсата на такъв договор за двустранни отношения в момента нищо друго не можем да направим“, каза Ковачева.

Тя заяви още, че е оптимист и силно се надява на благоприятното разрешаване на казуса с двамата български граждани, осъдени вчера на смърт за трафик на наркотици.

Министърът на правосъдието коментира още, че изявлението на Еврокомистята от вчера не трябва да бъде считан като лош сигнал.

Според нея ЕК само предупреждава, че може да има междинен доклад към страната ни. По думите й България не трябва да оставя съмнения у ЕК за прозрачността на изборите на магистрати у нас. Тя самата увери, че всеки вот, който се извършва от ВСС, ще бъде максимално прозрачен.

Вчера след избора на Венета Марковска за конституционен съдия ЕК втвърди тона към България и заплаши с междинен доклад по правосъдие и вътрешен ред, тъй като парламентът пренебрегнал сериозните твърдения за търговия с влияние и за корупция срещу нея.

Ковачева призова избраната за конституционен съдия Венета Марковска да изчисти името си преди полагането на клетвата.

"Не би следвало България да оставя никакво съмнение у ЕК за прозрачността на изборите, които се провеждат тук и аз като министър на правосъдието във всички избори, в който аз участвам, поемам гаранцията за това те да бъдат прозрачни", отсече правосъдният министър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase