Снимка: Reuters
fallback

Българите делят лидерската позиция с италианците като най-изкусните фалшификатори на евробанкноти. Категоричното становище е на специалисти, които водят битка срещу шмекерите, занимаващи се с подобен вид дейност, съобщи bTV.

Според експертите нашите с лекота възпроизвеждат изображенията на архитектурните елементи и цветовете на намиращите се сега в обръщение копюри.

Нелегалните печатари предлагат почти перфектни и трудни за откриване на разликите евро банкноти, посочват специалистите в изследване.

Според наблюденията им италианците от Неапол, в общината Джуляно, произвеждат половината от фалшивите евро банкноти, които са в обръщение на Стария континент, като истински "шедьоври" са копюрите от 20 евро.

„Но не е само „Наполи груп”, както сме ги кръстили, която притеснява Европейската централна банка. Криминални структури в България пускат в обръщение копюри от 200 евро, които изглеждат направо истински," посочва един от експертите.

По думите му от 2002 г. досега в Европа са конфискувани 5 милиона броя фалшиви евро банкноти, но се смята, че оставащите в обръщение са поне пет пъти повече, информира bTV.

Спешна е необходимостта от мерки за повишена сигурност, към които се прибавят и естетически съображения, тъй като сегашните евро банкноти не се отличават с особено привлекателен дизайн.

Очаква се през ноември ЕЦБ да представи новите копюри с променени цветове и филигранна хартия. Общият за всички копюри мотив ще бъде древногръцкият мит "Похищението на Европа".

Това е често срещан сюжет в древната керамика, скулптура и мозаично изкуство, както и в ренесансовата живопис. Той не е новост и за еврото, тъй като фигурира на гръцката монета от 2 евро. Някои съзират символика в избора му да краси бъдещите евро копюри, като знак, че независимо от трудностите Гърция трябва да остане в еврозоната.

Новият дизайн изглежда е одобрен от всички 17 страни от еврозоната и намерението е банкнотите да бъдат пуснати в обръщение през май 2013 година. Проблемът е как да се подходи към подмяната на евро копюрите.
Очертават се два варианта. Единият предвижда през май догодина банките да започнат да изземват от обръщение банкнотите с изтекъл срок на "техническа годност", който е около три години за стойностите от 5, 10 и 20 евро.

Началото на тази процедура може евентуално да се отложи за октомври 2013 г.,  за да се даде възможност да бъдат отпечатани повече банкноти. Този подход ще изисква по-дълъг преходен период на съвместно съжителство между стари и нови копюри.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 2 години

Да гърми.

45

БАРИ

преди 11 години

много се радвам .дано никога не ги хванат.дал бог всеки му по дебели пачки.зада разберат как се прави спейза по италиански.

44

БББББ

преди 11 години

Незнам колко хора знаят за този факт, но единствения човек, който е успял да фалшифицира едно доларови банкното и са го хванали 20 години след смъртта му е българин. Така, че от едно време е зародено в българите!!

fallback