Много от откраднатите реликви се продават в чужбина. Снимка: Булфото
fallback

Посегателствата и кражбите на ценни предмети от православните храмове у нас намаляват, сочи статистиката.

За миналата 2011 г. регистрираните престъпления са само 26, докато през 90-те и първите пет години от новия век са били по 150 на година, от Главна дирекция "Национална полиция", сектор "Културно-исторически ценности" пред БТА.

От посегателствата през 2011 г. са изчезнали 30 богослужебни предмети и около 80 икони.

За първото шестмесечие за тази година има регистрирани 11 престъпления, като в тях са заявени като унищожени или откраднати 37 предмета, повечето от които икони.

Експертите посочиха, че около една трета от кражбите се извършват от малцинствата, които разчитат предметите да бъдат от сребро, позлата, месинг, бронз, за да ги предадат в пунктовете за вторични суровини. Две трети от престъпленията обаче са с цел кражба на културни ценности - икони, ценни книги, и идеята е да бъдат препродадени чрез антиквариати или в съседни страни.

Една сериозна част от откраднатите ценности се прави опит да бъде изнесена извън граница, като най-големите пазари са в Гърция, Италия и Македония, уточниха от полицията.

По думите на експертите успеваемостта за разкриването на кражбите е около 30 процента, като най-голямо затруднение разследващите срещат при точното описание на липсващите предмети. Затова специалистите предлагат да бъде създаден регистър на ценностите, който освен да изброи наличното, ще помогне за по-лесното им и бързо разпознаване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

"Otkrovenie&quo

преди 11 години

15 А отвън са псетата, чародейците, блудниците, убийците, идолопоклонниците и всеки, който обича лъжата и лъже.

18

Анонимен

преди 11 години

Нещо ви замириса на бръснарска Машинка,че забравихте да си актуализирате 'православните"-попски мъдрости във форума ?

17

e

преди 11 години

Кога вие дългобради симпатяги ще обясните на глас какво е искал да каже Господ с Първа и Втора заповед ? А защо носите бради и кръжите по гробищата като зелени мухи за кебапчета ?

fallback