Намереният уред. Снимка: МВР

23-годишен мъж е задържан за кражбата на гама-дефектоскопа в столицата, който вдигна на крак полицията във вторник, съобщиха от МВР.

Уредът, който вчера изчезна от строителен обект на ул. ”Коста Лулчев” в квартал „Гео Милев“, е намерен и обезопасен.

След съобщението за кражбата от строителен обект в столицата на уреда, съдържащ радиационна ампула, били проверени всички пунктове за изкупуване на вторични суровини в София.

В резултат на полицейските действия, около 19.30 часа в Първо районно управление бил получен сигнал, че на пресечката на ул. ”Владимир Лотков” с ул. ”Боян Магесник” е намерен контейнер, отговарящ на описанието на изчезналия гама-дефектоскоп.

Още по темата

На място незабавно пристигнали екипи на полицията и пожарната. Районът бил обезопасен до пристигането на представител на фирмата-собственик на уреда.

Веднага било извършване замерване за радиоактивни източници, което установило, че излъчваният гама-фон е в норми, допустими за експлоатация на уреда.

След извършения оглед дефектоскопът е иззет и обезопасен, като за по-голяма сигурност е поставен в оловен контейнер от специализиран екип за действия при микроаварии към фирмата, собственик на уреда.

В хода на разследването е установено, че извършител на кражбата е Н.Ш. на 23 години от София, който е задържан за 24 часа в Първо районно управление.

Материалите по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase