Автомобилът е бил запален по време на наблюдение. Снимка: архив Булфото

Автомобил на митнически служител е бил запален по време на акция срещу нелегалното разпространение на цигари в столицата, съобщиха от агенцията "Митници".

Палежът е извършен в софийския квартал Банишора пред обект, използван за депо за контрабандни цигари.

По оперативна информация на митническото разузнаване и разследване на столичната митница обектът е трябвало да бъде "зареден" с цигари без бандерол и униформените са го държали под наблюдение.

Служителите са извършвали наблюдението с личните си автомобили, защото служебните им коли били разпознаваеми за контрабандистите.

Един от митническите служители е паркирал автомобила си на около 80 метра от обекта и е започнал оперативното наблюдение. Около час по-късно автомобилът е бил подпален. Колата е напълно изгоряла.

По сведения на митническото разследване и разузнаване хората, които живеят във въпросния имот, принадлежат към т.н. "Омурташка група", контролираща и осъществяваща нелегалното разпространение на цигари на Женския пазар в столицата.

През последните месеци митничарите са получавали многобройни заплахи за саморазправа по време на специализирани акции, а началникът на отдела е бил нападнат на Женския пазар.

Вандалският акт, извършен срещу оперативен служител по време на изпълнение на служебните му задължения, е опит за сплашване на всички митнически служители и за криминално блокиране на работата на митническата администрация, категорични са шефът на на агенцията Ваньо Танов и началникът на столичната митница Стефан Златков.

"Очакваме държавата да застане зад митническите служители, които безкомпромисно защитават спазването на законите й, се казва в позицията им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase