Снимка: архив, Булфото

Престъпните групи в София вкарват кокаина, който продават в София, чрез гълтачи или укрит в сърфове. Това разказа пред БНР Николай Хаджиев, заместник-началник на сектор "Наркотици" в СДВР.

Дилърите на хероин пък държат дозите на топчета в устата си. При проверка на полицията разпространителят гълта наркотика.

От полицията обясняват, че освен примесите в София се продава изключително чист кокаин с добро качество, който обаче върви около 200 лв. за доза. Най-често престъпните групи в града внасят кокаина чрез мулета през Гърция.

"Изградена е схема с т.нар. "мулета гълтачи", които гълтат на капсули кокаина. Някои влизат директно в България, а други с полети кацат в Гърция и вече от Гърция по суша – автомобил, автобус или влак, влизат в България. Като информация, което идва при нас, е, че това е начинът - с гълтачи. Не са изключени случаи, в които намират и други варианти – куфари, сърфове", обясни Хаджиев.

Употребата на хероин пък рязко е намаляла през последните години. Въпреки това дилърите на този вид дрога са намерили нов начин да се предпазват от полицейски проверки: "Дилърите го носят в устата си. Това е практика от доста време. Това е с цел при полицейска проверка, тези топчета се гълтат. Затова ги носят и в устата", добави той. 

Заради настъпващите летни месеци немалка част от дилърите в София ще се преместят по морето, разказват от полицията.

Често софийските наркоразпространители плащат рента на местните организации, за да работят на техен терен.

През полицията е минавала и оперативна информация за ВИП персони, които имат връзки с дилъри на дрога, но за момента няма случаи на задържани такива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase