Снимка: Булфото

Мъж беше арестуван за трети път за кражба на корабни части. 26-годишното лице този път било задържано от гранични полицаи от ГПУ-Царево при опит да измъкне с двама авери котва от морски плавателен съд в Ахтополския залив, съобщиха от МВР. 

През ноември 2010 г. сериният обирджия на кораби бил задържан за кражба на метални отломки от същия потънал съд. През януари 2012 г. той бил спипан и с метал за скрап от кораба "Сани”, потънал през 2001 г. северно от с. Резово.

При последния му подвиг - вчера към 16 часа, криминално проявеният бил забелязан от граничен полицейски наряд, обхождащ северния плаж на Ахтопол, на около 30 м от брега рибарска лодка с двама души. Единият от арестуваните бил с водолазен костюм във водата.

Граничните полицаи им разпоредили да излязат на брега и да представят документи за извършваната дейност. Мъжете, и тримата от Ахтопол, заявили, че изваждат корабна котва по указание на уредник на музей в Ахтопол, но не представили никакви документи.

На плажа бил регистриран автомобил „Лада Нива“ с ремарке, с който щяла да бъде прекарана котвата.

Уредникът на този музей, който по предварителна информация е частна колекция, заявил по-късно пред граничните полицаи, че е дал такова разпореждане на тримата рибари, но също не представил нужните документи.

Уведомена е районната прокуратура. В ГПУ-Царево е образувано досъдебно производство по чл. 195 от НК, работата по случая продължава. Предстои изваждането на котвата, след което ще бъде установено дали тя има културно-историческа стойност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase