Британски гражданин е задържан за блудство с две деца. Снимка: архив, Булфото

63-годишен британски гражданин е задържан тази сутрин във Велико Търново за блудство с две деца – братчета на 10 и 11 години. Мъжът е открит от полицаите в дома си с едното от децата. Това съобщи за Агенция “Фокус” комисар Живко Коцев, директор на ОД МВР Велико Търново. Британецът е задържан в ареста за 24 часа.

Британският гражданин е със статут на постоянно пребиваващ чужденец в страната. В България е от около две години и живее във Велико Търново.

Установено е, че със знанието на родителите той е използвал две братчета на 10 и 11 години за блудствени действи, като за родителите това е било източник на доход.

„Плащал им е разноски за ток, за покупки за храна и задължения към трети лица. В хода на разследването сме установили, че им е закупил и недвижим имот заради услугата, която му е предоставяна”, каза комисар Живко Коцев.

Мъжът е изтърпявал присъда във Великобритания за сексуална агресия към деца. От партньорските служби се очакват повече сведения за неговото криминално и съдебно минало в Англия.

„Още в момента на реализацията социалните служби са плътно до нас. Уведомени са всички компетентни органи, които работят с невръстни деца – социални служби, инспектори в детска педагогическа стая, Регионалният инспекторат по образование във Велико Търново, тъй като малолетните са ученици. Престъплението е абсолютно недопустимо и цинично като посегателство върху малолетни лица”, каза директорът на ОД МВР Велико Търново.

Към момента няма данни чужденецът да е използвал и други деца за извращенията си. „Установили сме единствено за тези две малолетни лица, които са от село Стамболово в района на град Павликени”, посочи директорът на ОД МВР Велико Търново.

Извършено е претърсване на жилището на британеца, иззети са веществени доказателства, разследването продължава. Материалите ще бъдат докладвани във великотърновската районна прокуратура. Британският гражданин е задържан с полицейска мярка за 24 часа, като ще се работи за взимане на мярка за неотклонение от 72 часа и впоследствие – постоянна мярка за неотклонение. Продължават процесуалните действия за документиране и доказване на престъпната дейност.

Спрямо родителите на децата – тепърва ще стане ясно какви мерки ще се взимат по отношение на тях, тъй като случващото се е било с тяхно знание и тяхно съгласие. „Това в никакъв случай не могат да бъдат родители. Вероятно ще се работи в посока – отнемане на родителските им права, но това са последващи действия”, каза комисар Живко Коцев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase