Снимка: архив, Булфото
fallback

„Живи сме. Има обир, живи сме” - единствено това чува в телефонната слушалка съпругата на охранителя от обраното инкасо вечерта на 11 април. На следващата сутрин цялата държава коментира дръзкия удар, при който изчезнаха 2 милиона лева.

Спомените на Красимир Ангелов от онази вечер са кристално ясни. Когато бусът на обирджийте се врязал в инкасото, Красимир и колегата му Калин, помислили, че това е катастрофа. Миг по-късно охранителят на инкасото видял маскирани мъже да насочват оръжия към колата с парите. Последвали изстрели.

„Един заляга, друг - прикриваме се. Да не бъдем в полезрението на нападателите”, разказва Красимир пред bTV. Той и колегата му Калин, останали заключени в колата, докато маскираните мъже с полицейски бронежилетки режат инкасото и вземат парите. Натиснали паник бутона, но сигналът бил заглушен. Днес Красимир е убеден, че е действал правилно.

„Човек не може и да мисли, действа по инстинкт. Да, където трябва да бъдем. Стоим там, където трябва да бъдем и достъпът да бъде възможно най-труден. Никой нищо не е очаквал. Човек почва да си прехвърля през главата най-различни ситуации, които са могли да се разиграят. В такива моменти човек се вцепенява и не разсъждава.

После мисли какво е станало и как е можело да стане по друг начин. Това ни е задачата на нас, ако се случи нещо такова, колкото можем да минимализираме нещата, които се случват”, каза Красимир.

Попитан дали е можело да действат по друг начин, той отговори, че сигурно е могло, че винаги може и по друг начин. Но не и да предотвратят обира. Охранителите нямали право да напускат автомобила.

Oще по темата

"Десетте минути, през които двата милиона изчезват текат като вечност за двамата служители. „Мислехме това да свърши по-бързо. По-добър възможно е, но можеше и да е по-лош. Най-доброто е, че сме живи. Убедихме се, че са заминали, и имаше едно облекчение, допълва охранителят. 

"Целият момент е еднакво стресиращ - и ударът, и стрелбата, и опитът да разбият", обяснява той.

"Човек мисли и за парите, и за живота си. Мислиш и за едното, и за другото. Ние по никакъв начин не сме им съдействали", казва охранителят.

Признава, че онзи ден минава за първи път по пътя между Севлиево и Ловеч, където става обирът. Позовава се на следствената тайна и не казва по чия инструкция колата минава оттам.

"Точно там не съм минавал, първи и последен път. Никога повече не бих минал оттам", посочва охранителят.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 12 години

някой да знае от къде са парите? два милиона не са товарени от квартална бакалия!

67

Анонимен

преди 12 години

Живи сте я...Има обир...и пари има...Живи сте, богати сте...Кво повече.

66

haivanina

преди 12 години

G4S

fallback