Снимка: МВР

Спецакция „Катализаторите“ в София разби престъпна схема за ДДС измами в особено големи размери, съобщиха от МВР.

Операцията е стартирала тази сутрин. Полицаите заедно с представители на НАП са претърсили седем адреса в кварталите “Младост” и “Дружба” и центъра на София.

Криминалистите достигнали до схемата за ДДС измами с участието на търговски дружества от типа “липсващ търговец” чрез предварително разследване.

Установили, че от април до декември миналата година осем български и едно гръцко търговско дружество са декларирали помежду си нереални сделки за покупко-продажба на стоки и услуги. По изградената ДДС верига последната фирма, която е закупила катализатори, е декларирала, че е продала стоката на шведско търговско дружество.

В главната дирекция са доведени основните „играчи” в схемата – 48-годишната П.Д., криминално проявена за измами, документни престъпления и обсебване, 37-годишният К.Л., осъждан за причинена средна телесна повреда при пътно-транспортно произшествие, и 44-годишната П.К.

По информация на НАП установените до момента щети за бюджета са в размер на около 930 000 хиляди лева.

До момента са запорирани 150 000 щатски долара по банковата сметка на една от засечените фирми под формата на предварителни обезпечения по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

В СГП е образувано досъдебно производство за извършено данъчно престъпление. Работата по случая продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase