Снимка: архив, Reuters

Митничарите на Капитан Андреево иззеха 12 екзотични птици тукан, съобщиха от Агенция „Митници”.

Митничарите проверили влизащ в страната луксозен високопроходим автомобил с българска регистрация и се натъкнали на 12 птици тукан.

Птиците са превозвани в клетки и са в добро здравословно състояние. Тримата пътници в автомобила – български граждани, твърдят, че туканите са техни и дълго са отказвали да се разделят с тях.

Интересните представители на южноамериканската фауна не са придружени с нужните за пренасянето на живи животни документи. За вноса не е изпълнено и изискването един ден преди това да бъдат уведомени граничните власти.

Митническите инспектори на Капитан Андреево съвместно с ветеринарните власти са осигурили на птиците временен подслон и са обиколили всички местни магазини, за им осигурят подходящите за тях плодове.

По цени на пазара една такава птица се продава между 1500 и 2000 евро. За случая са уведомени Агенцията по безопасност на храните и Министерство на околната среда и водите.

На тримата пътници ще бъдат съставени актове за административни нарушения. Птиците са под опеката на Сдружение Зелени Балкани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase