Снимка: ОДМВР-Стара Загора

Група, извършвала незаконна банкова дейност, е задържана при операция „Лихварите“ в Стара Загора, съобщиха от местната полиция.

Спецакцията е предприета след разследване, което установило, че групата се занимава с лихварство, изнудвания, измами, изготвяне и използване на неистински документи, склоняване към лъжесвидетелстване.

Задържани са лидерът на групата – 40-годишен мъж с инициали И. И., и още осем души, трима от които са криминално проявени.

При претърсвания от ползваните от тях офиси, складово помещение, заложни къщи и жилища са иззети голямо количество счетоводна документация, записи на заповеди, договори за заем, договорни ипотеки. Открит е и архив с документи за незаконна банкова дейност на групата за последните шест години.

Оказало се, че дружествата, от които са отпускали заеми срещу висока лихва, не са имали лиценз за такава дейност.

Установени са над 400 клиенти на задържаните, над 200 вписани ипотеки над имоти, които са собственост на длъжници на групата, записи на заповеди и договорни ипотеки.

С натрупаното имущество от извършваната престъпна дейност групата е учредила ново дружество, с което са кандидатствали и са получили лиценз.

По първоначални данни реализираната печалба от групата е за над 3 млн. лева. Предстои да бъдат повдигнати обвинения срещу шестима от групата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase