Снимка: Архив, МВР

Двама кандидати за общински съветници в Суворово са уличени в лихварство. Мъжете не са задържани заради временния имунитет, който по закон имат всички кандидати в изборите.

Лихварската дейност е упражнявана в две заложни къщи в гр. Суворово – на фирмите "Газтрейдинг 2" ЕООД и "Шидеров 2009" ЕООД. Варненската полиция е действала по три сигнала, подадени в понеделник от хора, които взимали заеми от къщите, разказа шефът на органите на реда комисар Димитър Димитров.

Като залог за заемите лихварите прибирали дебитните карти на клиентите. Униформените са открила и иззели 335 банкови карти заедно с PIN кодовете им и 254 заложни билети, които лихварите издавали срещу получените карти. Иззети са и няколко лаптопа и 126 листа с описани сделки.

Потърпевши от незаконната дейност на двамата били основно хора, които получават социални помощи или пенсии. Месечната лихвата, която те плащали, била в размер на 20% – 3 на сто лихва и 17 на сто такса за обслужване на кредита.

От полицията не съобщиха имената на уличените в лихварство мъже, но по неофициална информация това са 27-годишният Любомир Димов, председател на Общинския съвет в града, и Данаил Йорданов, общински съветник. Двамата са кандидати за предстоящия местен вот от листата на ВМРО.

Полицията проверява и информация, че двамата са увещавали клиентите си да гласуват за определена партия. До момента обаче доказателства за това не са открити.

В момента се уточнява точният размер на печалбата, която лихварите са трупали. По случая е образувано досъдебно производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase