Снимка: Архив, МВР

42-годишният Севдалин Минчев, бивш управител на охранителната фирма VTA Security, е задържан при днешната акция на ГДБОП в столицата. В операцията на антимафиотите е арестуван и 44-годишният А. Д., а трети мъж се издирва.

МВР съобщи, че в спецакцията е разбита организирана престъпна група, осъществявала финансови измами.

Антимафиотите работели по информация за организирана престъпна група, извършваща незаконна банкова дейност на територията на цялата страна. Те извършвали насилствени действия спрямо длъжниците си и изнудвали частни и юридически лица с цел печелене на обществени поръчки и принудително прехвърляне на собствеността на фирми, уточнява МВР.

По данни на разследващите групата е придобила около 1,5 млн. лева чрез използване на сила или внушаване на страх с цел извличане на облаги.

Двамата задържани мъже са с 24-часова полицейска мярка за неотклонение.

Установен е и трети участник в схемата – 49-годишният К. В., когото полицията издирва. Има данни, че от негово име са подписвани записи на заповеди, запорирани били сметки, както и прехвърляни активи и пасиви на юридически лица.

Още по темата

В рамките на днешната спецоперация бяха претърсени адреси, използвани от задържаните като офиси и в жилища в столичния кв. „Лозенец“ и комплекс „Макси“.

Операцията на ГДБОП е под наблюдението на Софийската градска прокуратура. В нея са включени и екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase