Снимка: Агенция "Митници"

Шест устройства за кражба на данни от банкови карти задържаха за ден митнически инспектори, съобщи Агенция „Митници“.

Четири от устройствата били укрити в детска играчка и в дрехите на пътник, опитал да премине през "Калотина".

29-годишният българин пътувал с автобус до Франция. При проверка на багажа му митничарите се натъкнали на фабрично запечатана кутия с детска количка с дистанционно управление. На гърба на стиропорената опаковка са намерени 2 бр. уста за банкомат и два четеца с кръгла форма.

В куфара на пътника са намерени два фолирани пакета, в които имало две платки, два USB-накрайника и четири батерии. Мъжът носел в портфейла си и фалшива лична карта.

Две от откритите скиминг устройства са от познат вид, но другите две са „иновация” в уредите за незаконно теглене на пари от банкови карти, отбелязват митническите експерти.

Други две скиминг устройства са задържани на Аерогара "София" при проверка на експресна куриерска пратка от Канада. Четците за карти, които се поставят на банкоматите, за да се копират данните, били укрити в МР3 плейър.

По случая е поискано съдействие от експерти на ГДБОП, които са установили, че едното скиминг устройство съдържа копирани нелегално данни от чужда кредитна карта, а второто е празно и не съдържа информация.

Получателят на пратката е от Варна, случаят е предаден на компетентните органи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase