Снимка: Булфото
fallback

27 старинни монети са задържани от митничарите на ГКПП „Калотина“, съобщиха от Агенция „Митници”.

Първоначалните данни показват, че монетите са сребърни, бронзови и медни.

Част от тях са римски, други – византийски, а трети вероятно са от времето на древна Гърция. Различната датировка на монетите говорят, че става дума за сбор от открити на различни места културни ценности.

Трудно е да се определи пазарната стойност на задържаните монети, но според експертите със сигурност става дума за паметници на културата.

Монетите са открити при щателна проверка на лек автомобил с българска регистрация.

С колата, в посока Австри, пътували шофьор и четирима души – всички български граждани.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Българин

преди 13 години

Бе много говорите мишоци полицейски. Каква е тази простотия? Къде, в коя държава някой е чул и видял монетите да са обявяват за ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА?Нали сте много светнати бе минделяци, къде се е чуло и видяло тази простотия която става тука в България?Хората на вън ни се смеят на простотията. Монетите паметник на културата? На коя култура бе ***? Монетите са били и ще останат средство за разплащане,на времето хората са работили и са плащали данъци на тези същите монети.

16

23

преди 13 години

do 22, страшно много неща се похабиха с тези кирки, но ако знаеш приятелю, точно там има артефакти за целия свят, с багери да копат, не могат да изкарат всичко...Не жали римските ***, под тех са тракийските и старкотракийските пластове...

15

Анонимен

преди 13 години

На разкопките на Рациария, до с. Арчар, Видинско, иманярите копаеха с кирки и лопати посред бял ден. Не "професионални" иманяри, а безработни от селата. Като намерят нещо отиват до прекупвача, който стои в джипа наоколо и го предават. Оня отваря каталог с цените. Плаща се веднага в кеш и то честно. Един ми се похвали, че намерил ценна монета и взел хиляда и кусур лева. Няма лошо в това сиромахът да спечели някой лав, но колко ли неща са похабили с тия кирки и лопати?

fallback