Снимка: БТА
fallback

Голяма роля за успешното приключване на случая в Сливен, за извеждането на Стефан Петров от банката, освен психолозите, е изиграла и жена, която е негова роднина.

Тя и приятели на Петров са разговаряли с него в продължение на почти осем часа и са успели да го убедят да се предаде.

Това стана ясно на пресконференция на Областната дирекция на МВР в Сливен по повод края на заложническата криза.

Около 7 ч. тази сутрин Петров по своя инициатива се обадил на психолозите и казал, че е готов да приеме предложението им да се предаде. Единствената гаранция, която поискал, е да бъдат запазени животът и здравето му.

Цялото време, след като сградата на Инвестбанк напусна и последната от шестте заложници, похитителят прекарал сам в изолирания трезор на банковия офис.

Според втория екип от двама психолози, които са започнали работа в четвъртък в 23 часа, по време на продължителните седем-осем разговора с него, Стефан Петров вече нито веднъж не е заявявал, че иска да сложи край на живота си.

„Той е един самотен и неуверен човек, който търси себеутвърждаване. По-скоро е импулсивен и взема решенията на момента. Не смятам, че има нужда от психиатрична помощ“, коментира психологът Иво Бешков, който водил решаващия последен разговор с 27-годишния мъж, преди да се предаде.

Според уговорката похитителят излязъл от входа на офиса, оставил оръжието си на земята и с вдигнати ръце се предал на полицаите.

В началото на операцията Петров действал агресивно и объркано и дори произвеждал хаотични изстрели – общо около 15. Той влязъл в банката с цел грабеж.

Изпречилите се пред него охранители и тежкото раняване на единия от тях го разколебало и вече той започнал да мисли как да излезе от ситуацията.

Междувременно нападателят в две чанти прибрал общо около 230-240 хил. лева.

Oще по темата
25 мар 2011 11:05
397

Допълнително напрежение в цялата ситуация за полицията внесла грижата за директора на клона Весела Цонева. В момента на нападението тя била в стаята си и се укрила под бюрото си.

Петров през цялото време не разбрал за нея. Тя поддържала телефонна връзка с полицията. След прекараните обаче около 18 часа в това положение тя била премръзнала, изплашена и изтощена.

Тогава преговарящите, за да отвлекат вниманието на похитителя, го убедили, че се налага да влязат и да вземат парите, защото са за пенсии.

След уговорката взломили прозореца на стаята на директорката, откъдето трябвало да изнесат чантите с парите и успели да я изведат.

Така Весела Цонева последна от общо шестте заложници напуснала блокирания от въоръжения мъж офис.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

ranik56

преди 13 години

Дайте да не си говориме глупости . Всичко е планирано и обмислено внимателно и подготвяно планомерно . Започва работа ,като охранител . Купува си мощно оръжие с 15 патранен пълнител . Купува си патрони повече от разрешения брой . Облича се в черно - слага маска . Влиза в Банката и първото нещо което прави е да простреля охранителя . Как мислите е щял да си тръгне от Банката .... при успех ?! Може би пеша ,а ?! с торбите - смях в залата

62

Nama znachenie

преди 13 години

Spored men netrqbva da otide v zatvora tova momche..Toi ne e kato onezi koito denonochtno obirat banki i obivat hora prosto tozi gnqf mu e dochul ot vutre zaradi chofiorskite kursove...Poprincip v s.Korten vsichki jiteli glasuvat Stefan da ne postupi v zatvora..Vqrno e che e zastrelql 4ovek i e vzel zalojnici no ako beche vzel kursa i e nqmal spor s priqtelkata mu nqmache da napravi takiva nechta.No az samiqt nemoga da razbera kakvo e pravil v bankata (iskal e da obira ili da se samoobie v neq)

61

Интересен факт

преди 13 години

Интересен факт е, че от всички мнения, които прочетох, тези, с неграмотно написаните коментари, с несвързаните правилно изречения, с хленчещи глупости за подкрепа, и не особено интелигентни изказвания, които също така пишат "съжЕлявам", "мУнитор" и прочее, се оказаха подкрепящи един престъпник. Защо ли? Знам, че няма да можете да си отговорите, защото се изисква известно напрягане на мозъка. Ами учете, образовайте се и като не ви харесва тук, заминете другаде. Един умен човек, който може да мисли, може да се справи с неудачите и проблемите си, без да убива или осакатява друг, който не му е виновен по никакъв начин за проблемите. Остават поклонниците на Стефчо - неграмотните, които идолизират такъв като тях, един неудачник. Защо ли? хах. ясно е. :)който с друг си прилича, се привлича. Олицетворява се с него, ако знаете какво означава тази дума.

fallback