Снимка: БТА

„До няколко часа ще са ясни мотивите на похитителя Стефан Петров, но най-вероятно са свързани с неговите проблеми в реализацията. Не е толкова за пари или за някакви любовни истории“.

Така директорът на Института по психология към МВР доц. Неделчо Стойчев коментира края на драмата в Сливен.

Малко след 7,00 часа тази сутрин Стефан Петров с маска и с високо вдигнати ръце излезе от сградата на банката.

Въпреки че всички заложници бяха освободени, похитителят дълго време не се предаваше и заплашваше със самоубийство.

Той се е предал след преговори, които са осъществени от втори екип от психолози на МВР.

През нощта екипът е установил контакт с него и са успели да го убедят, че няма опасност за живота му. В крайна сметка това е било условието за неговото предаване, коментира още Стойчев пред „Фокус“.

„Не са произвеждани никакви изстрели срещу него от полицията. Просто той си е оставил пистолета и с психолога, с когото е преговарял, са излезли заедно, след което са били посрещнати от жандармеристи, охранявали мястото, добави той.

Нямало е индикации, че 28-годишният Стефан Петров е способен да извърши въоръжен грабеж, коментира от своя страна и Щерьо Щерев, ръководител на охранителната фирма, където е работил похитителят.

Според него младежът е бил изключително добър, уравновесен и никога не е демонстрирал агресивно поведение. Той бе един от най-добрите ни служители, заяви Щерев.

Нападателят на „Инвестбанк” притежава разрешително за носене на бойно оръжие до 2015 г. Освен това като охранител е преминал и психотестове.

Още по темата

Щерев разказа, че от фирмата се разтревожили за Стефан, когато без предупреждение той не се явил на работа вечерта на 23 март.

Били изпратени служители в дома му в новозагорското село Кортен. Те намерили вратата на къщата отключена, а вътре били личните му документи, опаковка от патрони. Тогава Щерев се свързал с полицията.

Експертни групи правят оглед на местопроизшествието.

В момента Института по психология към МВР продължават работата със Стефан Петров, съобщи  главният секретар на МВР Калин Георгиев.  Той допълни, че ще продължат действията по разследването на пълен ход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase