Снимка: БТА

МВР шефът Цветан Цветанов избягна категоричен отговор на многократното задаване на въпроса дали премиерът Бойко Борисов е разговарял лично с похитителя Стефан Петров.

Министър-председателят пристигна в критичната нощ в Сливен, когато похитителят държеше в плен шестима заложници.

„Бойко Борисов е бил на мястото за допълнителна подкрепа и, при възможност, да разговаря с похитителя, ако има такава необходимост“, отбеляза само Цветан Цветанов.

От изказванията обаче на премиера остана впечатлението, че той лично е участвал в преговорите със Стефан Петров.

„Цяла нощ говорихме за мъжки думи и чест, за достойнство, той изпълни своя ангажимент да освободи жените, така че ние изпълняваме нашия“, заяви в четвъртък от Брюксел Борисов по повод операцията в Сливен.

„Той постъпи мъжки и пусна жените така, както се уговаряхме снощи... Аз съм поел ангажимент – един шамар няма да му бъде ударен от полицаите”, заяви пък малко по-рано премиерът в НС.

„Полицейската акция в Сливен ще влезе в учебните планове на колегите от МВР, които трябва да разиграват подобни екстремни ситуации в бъдеще”, обяви по повод успешното разрешаване на заложническата криза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му в първите часове ситуацията е била доста непредсказуема.

Още по темата
25 мар 2011 11:05

След като похитителят Стефан Петров Стефанов пусна служителките на банката, най-важната задача на спецекипите на МВР е била да го убедят, че действията на органите на реда няма да застрашат живота му.

Вътрешният министър отказа да коментира част от причините, които са накарали 27-годишния мъж да започне въоръжен обир в банката.

Но категорично отхвърли версията за любовна мъка и намесена жена в случая. Цветанов обясни, че по време на почти 40-часовата криза цялата информация, предоставяна не медиите, е била съгласувана с психолозите и преговарящите екипи.

Психологът Тодор Тодоров, който водеше преговорите със Стефан Стефанов, ще бъде награден с лично огнестрелно оръжие.

А семейството в Сливен, което е предоставило дома си за база на полицията, от която е осъществявано наблюдението на офиса на банката, ще получи 1000 лв., допълни Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase