Феим Чаушев. Снимка: Булфото

Феим Чаушев – бивш зам.-министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев, е задържан като посредник при получаване на откуп за краден автомобил, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов пред Агенция Фокус.

Откупът е бил поискан за джип БМВ Х6 с турска регистрация. Колата била открадната на 19 февруари от паркинг на столичен хотел и е била без застраховка. Според Цветанов приблизителната стойност на автомобила е около сто хиляди евро.

Собственикът на автомобила, турски гражданин, е потърсил помощ от полицията и според разказа му се свързал с Феим Чаушев, който му обещал, че ще опита да направи нещо, за да намерят колата. След няколко дни Чаушев заявил, че тя може да бъде върната срещу 25 000 евро откуп на крадците.

Тази вечер около 20,00 часа в София е задържан 37-годишният Ивайло Г. при получаване на откупа за крадения автомобил в размер на 23 000 евро. Потърпевшият заявил, че толкова е успял да събере.

Около час и половина по-късно за среща със задържания е пристигнал бившият заместник-министър Чаушев, който, според задържания Ивайло Г., е обявил, че идва „да си оправят нещата”.

Феим Чаушев е задържан на ул. „Персенк” в жк „Лозенец” и е отведен в СДВР. При разрешаването на случая са използвани СРС-та, каза министър Цветан Цветанов.

Феим Чаушев е заместник-министър на външните работи от квотата на ДПС в кабинета на Сергей Станишев от 2005 до март 2008 година. Той е отстранен от поста, след като става ясно, че се представя с две имена.

Още по темата
18 мар 2008 10:40
С едното – Петър Юриев Чаушев, е съсобственик или управител на четири търговски дружества – АСПО СТАР ООД, ВИЛФРИД ОЙЛЕР – София ООД, Дюни АД и ИМОБИЛИЕН ФЕРВАЛТЕНГСГЕЗЕЛШАФТ ООД. С другото – Феим Юсеинов Чаушев, е дипломат.

Бисер пък е псевдонимът от досието му от бившата Държавна сигурност. Според информацията е вербуван в родното му село и трябвало да донася информация за изселническите настроения сред сънародниците си.

Като зам.-министър на външните работи Феим Чаушев се занимава отблизо с казуса около българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия.

Въпреки скандала около двойната му самоличност, след оставката му външният министър Ивайло Калфин и премиерът Сергей Станишев му благодарят за добрата работа около разрешаването на случая с осъдените на смърт българки и я оценяват като професионална.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase