Контрабандата продължава. Снимка: Булфото

България продължава да бъде основен маршрут за международните контрабандни канали, твърдят от "Краун Ейджънтс", цитирани от Радио Дойче веле.

Още по темата

Без съмнение контрабандата на цигари се увеличи и е голям проблем, който става все по-сериозен. Една от важните причини за това е съществената разлика в цените на цигарите в България и някои нейни съседи – особено Сърбия и Македония. Влизането на България в ЕС наложи да бъде вдигнат акцизът на цигарите и поради това един пакет сега струва три пъти повече. Но това е проблем отскоро и не бих казал, че е честно да го свързваме пряко с напускането на „Краун Ейджънтс”, коментира Дейвид Смит, доскорошен програмен директор на компанията за България.

От друга страна обаче, ние отправихме редица препоръки, когато си тръгнахме, особено за контрола върху режима с акцизите, които все още не са приложени. Сигурен съм, че ако това стане, то ще има сериозен ефект върху намаляването на контрабандата, смята Смит.

Организираната престъпност, икономическата престъпност продължават да са сериозен проблем за България. Бих казал, че бяха направени съществени подобрения през деветте години, в които аз работих в страната. Но честно казано, докато не бъдат осъдени големи имена и то с присъди, които действително ще бъдат излежавани, то предстои още много работа, казва още Дейвид Смит от британската фирма "Краун Ейджънтс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase