Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Киберпрестъпленията у нас са се удвоили за четири години, съобщи Явор Колев - началник на сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" в ГДБОП, цитиран от БТА.

Компютърните престъпления се увеличават, защото все повече хора ползват интернет, е обяснението на Колев. В света достъп до глобалната мрежа имат близо 2,5 млрд. души, а у нас в интернет влизат над 50 на сто от българите.

Затова и най-тривиалните престъпления вече се извършват чрез високите технологии – например, уговарят се по мобилен телефон или чрез скайп.

Най-честите компютърни престъпления в България и в Европа са кражба на лични данни, на банкова информация, компютърни измами, кражба на банкови сертификати за интернет банкиране и сексуални посегателства срещу деца (виртуално блудство, обмен на файлове с детска порнография).

Другите обичайни престъпления в нета са кражба на интелектуална собственост и атаки на сайтове на държавни институции.

Явор Колев даде фрапиращ пример за кражба на лични данни - 3 млрд. лв. са били "източени" през 90-те години чрез кражба на лични данни у нас. Чрез "финансови мулета" парите са изпращани към Русия и Украйна през Уестърн Юнион. От 1997 г. няма такива случаи, каза Явор Колев.

Що се отнася до сексуалните посегателства срещу деца в интернет, Колев смята, че у нас има категорична обществена нетърпимост към това престъпление.

В България нама законодателна възможност за изграждане на фалшива самоличност на полицаите, за да могат да работят под прикритие в интернет и да залавят педофилите. Затова пък службите работят по много сигнали, защото хората са изключително аткивни в докладването на подобни престъплбения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase