Снимка: МВР
fallback

Двуметровата статуя на жена, която беше открита при специализирана операция на ГДБОП в село Гиген, не е на богинята Афродита, както предполагаха спецполицаите. Това заяви пред БНР археологът Петър Бънов от Регионалния исторически музей в Плевен. Според него със залавянето на петчленната престъпна група е предотвратена евентуалната продажба на антиката в чужбина.

"Това е римска надгробна статуя, тя е без глава, на жена, а не е на богиня. За да бъде богиня, долу около краката или в ръцете й трябва да има някакви атрибути, които да я обозначат като богиня. За мен е надгробна статуя на жена от втората половина или края на втори век до средата на трети век е изработена", обясни той.

Oще по темата

"Времето е характерно и за разцвета на Улпия Ескус край днешното село Гиген. Ние в нашата страна нямаме официален пазар, нямаме аукциони, нямаме търгове, които да дадат категорична парична стойност на този паметник. Археологическата стойност е висока, тъй като тя дава много научна информация. Подобни статуи се откриват, но тази, която виждам, е доста по-качествено и по-добре изработена", каза още археологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Йордан

преди 13 години

Нормално е да объркат - най-вероятно дон Цеци им е бил консултант ... объркал ама си взел поредното хонорарче ... и не плитил данъци ...

11

Анонимен

преди 13 години

в тази дъжава всеки е КОНСУЛТАНТ ! философи консултират хидрологията,спецполицаи дават консултации по археология...и накрая: не е катастрофирал киркор,а гарабед,и не с кола,а с мотор,и не край петрич,а край силистра...

10

Неархеолог до №5

преди 13 години

Прав си, благодаря. Старшината казваше : "Кой брза, брка!"

fallback