Снимка: МВР
fallback

Антична двуметрова мраморна статуя - вероятно на Афродита, бе открита при операция на ГДБОП, съобщиха от МВР.

Ор полицията разбили  организирана престъпна група, извършвала незаконни археологически разкопки на територията на обект Улпиа Ескус, до плевенското Гиген и околността.

Петимата от групата извършвали и нелегални търговски сделки с придобитите при иманярските разкопки паметници на културата.
В хода на операцията са иззети 2-метрова мраморна статуя, вероятно на богинята Афродита, както и около 200 различни антични римски  монети  - денари и сестерции, малки метални статуетки, фрагменти от златни апликации от конска амуниция, оброчни плочки на боговете Асклепий и Хигия .


Статуята е намерена закопана в двора на къщата на братята  в с.Гиген. Мраморната скулптура вероятно е била изровена в периода 2006-2007 г от земите на Улпиа Ескус, а по-късно укрита до намирането на подходящи клиенти.

Предстои уникалната находка да бъде транспортирана към Плевенския окръжен музей с охрана от МВР. Ще бъдат насрочени и експертизи на откритите културни ценности.


При полицейските действия са иззети още пет металотърсача, както и парчета от глинени съдове и фрагменти от други антични вещи и фигурки.

Организатори на групата са братята Н.П./49г./ и П.П./31г./ от с.Гиген. С тях в групата е и З.К./46г./ от Гулянци, Г.Ц. /49г./ от с. врачанското с. Михайлово и Г.Д. /59г./ от Пордим. Първите трима са известни на органите на реда за иманярство и  незаконна търговия с културни ценности.


Петимата са задържани за 24 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Mery

преди 13 години

До #26:Като не те вълнува,защо пишеш? Прехвърляш се на друг коментар и толкова. Доколкото зная,ятагани,саби,пищови и пушки кремъклии не се намират в земята, а се купуват. И не разбрах кой е крадец. В такива случаи играят парите, а не кирките. Did you understand? И си пиши името,никой няма да те изяде!

33

истината

преди 13 години

ГДБОП - явно ще замести едновремешната държавна сигорност ,а именно те ще започнат изнасянето на иззетите тъй наречени културно исторически ценности били те такива или не ,като се има предвит как се тълкува понятието културно историческа ценност. Това е поредния гаф на сегашните управници .продължават ограбването и на държавата и на техните поданици .

32

VAS8ILISQNISEVROPA

преди 13 години

АФРОДИТА...ДРЪН, ДРЪН....АМА НАЛИ ДРУГА НЕ ПОЗНАВАТЕ....

fallback