Мария Мургина. Снимка: БГНЕС
fallback

Бившият началник на НАП в Силистра Милена Цочовска заяви пред Софийския градски съд (СГС), че е била заплашвана с уволнение от депутата от ДПС Гюнай Сефер.

Това стана ясно по време на заседанието на съда по делото срещу бившата директорка на НАП Мария Мургина.

Цочовска, която е граждански ищец по делото, уточни, че заплахата била заради започнати ревизии на фирми, близки до депутата.

Тя призна, че се е чувствала застрашена за сигурността на семейството си, още повече, че била наясно, че Сефер, с когото се е срещала два пъти, е лежал в затвора.

Във връзка с тези проверки тя е била извикана в централното управление на НАП, чийто управител по това време била Мария Мургина.

На среща с нея на 15 февруари 2007 година Мургина й предложила да се премести в НАП-Варна, където било част от семейството на Цочовска.

След проведен на място разговор по телефона с директора на варненската данъчна служба станало ясно, че там няма необходимост от нови служители.

Цочовска заявила, че няма да започне работа като данъчен инспектор, след като вече е директор на териториална дирекция и се е изкачила по цялата стълбица на йерархията в данъчната администрация.

По думите й тогава започнал и постоянният тормоз от страна на Мургина, която й звъняла по телефона, като й казвала, че ако не се премести, ще трябва да напусне работата си.

Цочовска обясни решението си да напусне поста си на териториален директор с думите, че е било пределно ясно, че ако не напусне, ще бъде дисциплинарно уволнена.

Тя била заплашвана и от заместник-директора на ТД на НАП-Силистра Красимир Димитров. Той й казал, че трябва да прекратят ревизиите, тъй като Гюнай Сефер разпределял постовете в Силистренско. Ревизиите обаче продължили.

Преди началото на днешното съдебно заседание трябваше да бъде изслушана и съдебно-счетоводно-икономическа експертиза. Това не бе направено, тъй като адвокатите на Мария Мургина поискаха отвод на вещото лице Мариета Найденова-Георгиева.

Те обясниха, че тя е била уволнена през 2005 година от Главно данъчно управление – Красно село, и това внася съмнение за безпристрастността на изготвената от нея експертиза.

Съдът обаче прие, че е необходимо да се съберат доказателства за основанията за отвод и твърденията за наличието на пристрастно отношение към ръководството на данъчната администрация.

Доказателства трябва да представи и вещото лице. Едва след това съдът ще прецени дали да направи отвод.

Делото срещу бившата шефка на НАП започна на 8 юни. Прокуратурата повдигна четири обвинения срещу нея. Едното от тях – за принуда, е свързано с казуса на Цочовска.

Oще по темата

Според прокуратурата Мургина е употребила заплаха спрямо териториалната шефка, която целяла тя да подаде молба за напускане. Мургина е обвинена и за злоупотреба със служебно положение, както и за подаване на декларация с невярно съдържание.

В СГС се води дело и срещу Сефер и колегата му Митхат Табаков, срещу които са повдигнати обвинения за документна измама.

Според прокуратурата те са получили неправомерно над 370 хил. лв. от "Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства относно извършени строително-монтажни работи. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

анонимен

преди 13 години

гюнай сефер да отиде в ТУРЦИЯ ДА СТАНЕ ШЕФ НА НАП името му го пиша не с главни букви защото той е никоййййййййй наскоро ми се наложи да вляза в една държавна институция ей на бога ми аз никъде невидях едно българско име на поне една врата толкова ли сме оглупели или некъдърни да си ръководим държавицата ами сме я дали в ръцете на тия ***

20

МАСОНИ

преди 13 години

Орешарски и мъжът на Мара са масони и са в една ложа заедно с Гущеров.Ето как са я издигнали кака Ви Мара.Сегашния шеф на НАП и заместникът му-Забуртов също.Търсите логически връзки-ето Ви ги.

19

Васко-Силистра

преди 13 години

Фесовете в НАП Силистра-Димитрина,Петър,Красимир,Бонева чакат какво ще им се случи.Браво Милена.Дори и нищо да не стане им скъсахте нервите на тия ***.Все пак имай кураж , че имаш хора до себе си.УСПЕХ!!!А за кометнара относно съпругът и казвам почтен и честен и отличен професионалист.

fallback