Снимка: БГНЕС
fallback

Вероятната стойност на задържаните в Канада антични предмети е над 100 хил. евро. Това каза пред журналисти Камен Михов, ръководител на отдел „Международно правно сътрудничество” във ВКП.

По думите му вече е заведено дело по случая в Софийската градска прокуратура.

До два-три месеца трябва да бъдат върнати откраднатите български ценности, които в четвъртък бяха задържани в Канада, каза още Михов.

Министерството на културата щяло да съдейства за случая. От страна на Канада също е заявено желание да се възстановят вещите на българската държава.

Oще по темата

Прокурорът уточни, че в задържаната пратка има 21 хил. броя предмети – основно монети от османски, византийски и античен произход.

В момента на антиките се прави експертиза.

До моменти няма данни за това как тези антични предмети са изнесени и по какъв канал са преминали. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

ШИЗО

преди 13 години

ЧЕ ТО ОСТАНА ЛИ НЕЩО В ТАЯ ДЪРЖАВА-ВСЕКИ *** С МЕТАЛОТЪРСАЧ.

4

Анонимен

преди 13 години

Вие да не се гаврите бе.Как толкова нещо може да струва 100 000 т.е по 4-5 евро монетата ли.И то от средните векове.Ми направо на килограм да ги продават тогава.

3

Червената помия

преди 13 години

А прокурора кога мисли да заведе дело за връщане на капиталите, или поне даване на дивиденти от многобройните смесени предприятия по цял свят, създадени с цел крадене на технологии и приток на свежа валута към България пред 80-те години на миналия век?Защото имам чувството, че на някой "правоверни"български гражданти държавата им даде в ръцете капитали да си изхранват и пра-пра-пра внуците, а на други им взе и ризата от гърба с измислената инфлация и 3000 лева за долар на времето?

fallback