Снимка: МВР
fallback

При спецоперация на ГДБОП във Враца е разкрита група от девет иманяри, задържан е лидерът й, съобщиха от полицията. Иззети са антични монети и съдове.

Спецполицаите наблюдавали групата от около два месеца, преди да предприемат акцията за неутрализирането й.

Операцията е проведена от антимафиоти от сектор „Трафик на културно-исторически ценности” и колегите им от териториалните звена в СДВР и Враца и Видин.

За два дни екипите от ГДБОП претърсили 8 адреса във Враца. Открити са разнообразни артефакти и предмети с културно-историческа стойност:

117 антични монети – повечето от различни римски епохи, накити (25 фибули, пръстени и игли), 30 бронзови фигурки, 37 антични керамични съда и фрагменти от керамика, 15 лампи.

Освен намерените археологически находки антимафиотите иззели и 4 металотърсача.

Заловени са девет членове на организираната престъпна група за незаконни иманярски разкопки и нелегална търговия с културни ценности. Те са на възраст от 32 до 47 години, сред тях е и лидерът М. Д. на 33 години, който е задържан за 24 часа.

Двама от групата вече са били задържани за иманярство. Групата организирала цялостния процес на незаконната дейност – от проучването и разкопаването на находките, почистване и придаване на търговски вид на „стоката” до предлагането й през прекупвачи на аукциони за антични ценности.

По случая в РУП-Враца е образувано досъдебно производство. Продължава работата на експертите за изясняване и документиране на цялостната престъпна дейност на организираната престъпна група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Богмарс

преди 12 години

Безработица глад всички чесни и достоини Българи са иманияри , ченгетата квот забраняват вече немоиме и да живеем в собствената си даржава , ,, ,, ,, законната мафия при нас е в предела на своя разцвет ,,,,,,, едно немога да разбера уж сме демокрация а сме по зле от диктатура ,,,което пак *** води до едно единствено нещо ЗАКОННА МАФИЯ

17

d

преди 13 години

abe xora zamisletese imanqrite oskvernqvat grobove kato gi kopaqt,a arxeolozite kakvo pravqt danebi da vikat pop da opqva du6ite na martvite chiito grop kopaqt,

16

anonimen

преди 13 години

star komonist i donosnik

fallback