Снимка: БГНЕС
fallback

Служители на ГДБОП пресякоха нелегално разпространение на книги в интернет, съобщиха от МВР.

Операцията на служителите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП е проведена под прякото ръководство на Софийската районна прокуратура. Срещу шестчленна група е образувано дознание.

Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени – Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи.

В хода на разследването е разкрита шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България.

При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. 

Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която са теглени пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София. В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратско съдържание. 

Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и други.

По данни на спецполицаите чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Само преди месец служителите на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан 26-годишен, който чрез сайт продавал срещу SMS на цена от 4,80 лева сканиран вариант на произведенията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Анонимен

преди 13 години

МВР, МВР - вие сте ***!!!!

57

Тодор

преди 13 години

Смърт на четящите които зне азбуката в затвору .Койту мое да чите да съ обеси.Концлагери за сите грамотну и булгария. Никога не съм имал високо мнение за бг журналистите но чак толкова ниско не съм имал до сега.

56

Анонимен

преди 13 години

Винаги съм знаел, че всички журналисти са платени драскачи. Сега го доказахте. Съмнявам се че някой от вас някога е посещавал този сайт. В него не е имало и грам печалба. Всичко се е правило с цел да се създаде огромна библиотека и да се накарат хората които имат желание да четат. Но както винаги в държавата се правят поръчкови акции, които се отразяват от поръчкови драскачи.

fallback