Снимка: БГНЕС

Нова експертиза не доказва категорично причината за смъртта на Ангел Димитров – Чората.

Според допълнителната експертиза, представена днес пред Военноапелативния съд, е възможно той да е починал от задушаване, причинено от позата, в която е бил поставен при ареста си.

Самата поза обаче не е достатъчна за настъпване на смъртта му, отбелязват експертите.

Тя трябва да е съчетана с много други фактори, като увреждания на организма, причинени от употреба на наркотици, заболявания или от притискане на тялото.

По тялото на Чората не са открити травми, които категорично да говорят, че са причинени от притискане по време на ареста, смятат вещите лица.

Още по темата

Те отбелязват, че ако Димитров е удрян по време на ареста му, това може да доведе до специфично състояние на стрес, което уврежда целия организъм.

Вещите лица са извадили част от заключенията си от експерименти, проведени върху животни, стана ясно още на днешното съдебно заседание.

Ангел-Димитров – Чората, почина през ноември 2005 г., по време на ареста му при полицейската операция "Респект" в центъра на Благоевград.

Подсъдими за смъртта му са майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски.

Майор Писов вече бе осъден на 18 години лишаване от свобода, а останалите получиха по 16 години затвор.

Делото е връщано няколко пъти от Върховния касационен съд за доразглеждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase