Магазинът, където Зоя Димитрова бе залята с киселина. Снимка: Dnes.bg
fallback

Потресаващ случай изправи на нокти Пловдив. Жена бе залята с киселина на работното си място.

В 8 часа Зоя Димитрова отключила магазина за медицински изделия на бул. „Цар Борис Трети” 60, в който работи.

15 минути по-късно влезли двама непознати с черни шапки. В ръцете си държали бутилка с течност.

Те не казали нищо, а само със замах лиснали киселина, която заляла 51-годишната медицинска сестра.

Жената се досетила какво се случва и в момента на заливането се е обърнала с гръб. Само това я спасило от обезобразяване.

След инцидента двамата нападатели хукнали да бягат. Жената започнала да пищи и на помощ се притичал лекар от близкия медицински център, който оказал първа помощ на пострадалата. Повикана е Бърза помощ, която откарала Зоя в болница.

Пред Dnes.bg началникът на клиниката по изгаряния в УМБАЛ „Свети Георги” доц. Иван Трайков каза, че пострадалата е изкарала истински късмет, защото е дала гръб на нападателите си.

Тя има първа степен на изгаряния. Киселината е поразила гърба, гърдите и корема на жената. Пръски от течността са попаднали на лицето, а лявото око е зачервено от инцидента.

Доц. Трайков съобщи, че няма опасност за живота й, затова тя е изписана от болницата и ще се лекува вкъщи.

„В момента съм добре. Беше ужасно... шокирана съм и не мога да говоря повече”, промълви жената пред Dnes.bg.

По обед колежката на Зоя – Милка Кацарова вече беше поела смяната. Тя разказа, че е шокирана от случилото се и не може да си обясни заливането с киселина.

„Тя е много добър човек, тук работи от 4 години и на никой нищо лошо не е направила. Има две големи момичета, които учат в София и ги издържа с една заплата”, през сълзи сподели Милка.

Според нея, жената нито е манекенка, нито е известна личност, за да е привлякла гнева на някой. „Пък и да е – никой не заслужава подобна гавра“, смята тя.

Служителите от съседните магазини също са потресели от станалото. Те се притесняват за сигурността си и също не могат да разберат мотивите за нападението.

Полицията работи усилено по случая, обясниха за Dnes.bg от дирекцията на МВР в Пловдив. Оттам заявиха, че е рано да се лансират версии.

Според източници на Dnes.bg има вероятност нападението с киселина да е дошло от конкуренти на собственика на магазина, в който се продават медицински изделия, технически средства за инвалиди и консумативи за болни от диабет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Наблюдател №1

преди 14 години

При заливане с киселина, или основа, е добре да знаете как да процедирате, за да не увеличите степента на поражение с действията си!Ако Вие, или Ваш близък бъдете залeти, вземете сухо и меко парче плат и внимателно попийте течността от кожата, без да триете мястото, понеже при търкане течността се втрива по-надълбоко. Чак след това изплакнете обилно с вода.Трябва да знаете, че ако залеете с вода поразеното място, без да сте попили химикала, температурата се вдига рязко и като последица освен изгарянето от киселината, или основата, ще имате и топлинно.Ако сте сигурни, че сте залети с натриева основа, позната също така като сода каустик, може да разтворите една-две супени лъжици оцет на литър водав, с която да изплакнете, а при заливане със сярна, солна, или друга киселина, във водата може да разтворите малко сода за хляб. Но пак ще повторя - само след попиване на течността, защото, както вече споменах, при разреждане, а също така и при неутрализация на киселина с основа, течността вдига рязко много висока температура.Ако има попаднала киселина, или основа в очите, попийте с носната си кърпа сълзите и химикала, с който сте атакувани, след което изплакнете очите обилно с вода. Ако наблизо има чешма, пуснете водата до край, с пръсти разтворете клепачите и подложете атакуваното око директно под струята. Ако няма чешма, вземете бутилка с минерална вода, а ако няма, вземете дори бира и изливайте върху отвореното око, след което можете да купите "Немибацин" от аптеката и да намажете клепачите и около очите.Добре е да знаете, че солната киселина има много остър милис на хлороводород, сярната има тежък мирис, а натриевата основа е мазна на пипане. При изгаряне с основа, в началото има лек сърбеж и ако разчесате мястото, само ще спомогнете за навлизането й по-надълбоко...Най-важното е да не изпадате в паника и да следвате последователността на действията! Всякя секунда забавяне допринася за увеличаване на пораженията.

66

Honorik

преди 14 години

I tuk trqbva da ima surovi nakazaniq-minimum 15 godini!Samo taka mogat da se sprat podobni ***!

65

Chico

преди 14 години

"българското ***"В България сега е модерно да се приказва и пише по селски ли ? Как може вместо "журналисти" да кажеш "***". Манталитета ли те води назад. Вместо "граждани", "гражданя" ли казваш ? Дано да се оправи жената и да има справедливо възмездие за плюнките.

fallback