Служители на КАТ вече няма да се отзовават при леки катастрофи, съобщиха от МВР.

При такива инциденти шофьорите ще попълват двустранен констативен протокол, който се предоставя от застрахователя при сключване на застраховка "Гражданска отговорност" или при поискване.

Промяната се прави с влизане в сила на наредба на МВР и Комисията за финансов надзор за документите и реда за съставянето им при пътни произшествия и реда за информиране между МВР, КФН и Информационния център към Гаранционния фонд.

Така според новите правила служителите на КАТ ще бъдат на мястото на инцидента, само когато има убит или ранен човек, произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение, в него участва пътно превозно средство, което превозва опасен товар или товар, който се разпилява на пътя и в резултат на това създава опасност за движението.

Служители на КАТ ще има и когато катастрофата е станала с автомобил с чуждестранна регистрация или има съмнение, че участник в произшествието е под въздействие на алкохол, на друго упойващо вещество или не притежава необходимите права за управление на моторното превозно средство.

В случаите, когато при произшествието са причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на автомобила на собствен ход и между участниците в произшествието има съгласие относно обстоятелствата, свързани с него, участниците попълват своите данни в двустранен констативен протокол за катастрофата, който им се предоставя от застрахователните компании при сключване на застраховка "Гражданска отговорност", както и при поискване.

Бланката е валидна и когато не е предоставена от застрахователя (може да се извади от интернет или да се преснима от Държавен вестник).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase