Софийският градски съд призна за виновни двамата бивши служители на Пътния фонд Любомир Лилов и Иван Владимиров.

Лилов бе наказан с една година лишаване от свобода (условно), с тригодишен изпитателен срок и с 5000 лева глоба, като бе признат за виновен, че е поискал и взел подкуп в размер на 25 000 лева от арх. Георги Янев, за да смени предназначението на терен в землището на великотърновското село Леденика.

Съдът постанови, че Лилов може да бъде освободен от ареста с мярка за неотклонение "подписка".

Другият бивш служител на фонда - Иван Владимиров, също бе признат за виновен, но бе наказан с ефективна присъда - пет години лишаване от свобода, 20 000 лева глоба и лишаване от възможността три години да заема държавен или обществен пост.

Двамата признати за виновни трябва да платят и разноските по делото в размер на 430 лева.

Прокурорът по делото Чавдар Ангелов заяви, че е доволен от това, че съдът е признал и двамата за виновни, но дали ще протестира размера на присъдите, ще стане ясно, след като се запознае с мотивите на съда.

Нито Владимиров, нито Лилов пожелаха да коментират дали са доволни от решението на съда и дали ще обжалват.

Лилов и Владимиров бяха заловени при спецакция на 24 януари тази година, след като арх. Георги Янев подаде сигнал, че от него е поискан подкуп 50 000 лева, за да бъде сменен статутът на земя.

Акцията бе осъществена в момента, в който Лилов бе получил половината от тези пари - 25 000 лева, и беше уговорил, че ще ги предаде на Владимиров.

Присъдата на Градския съд може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд в 15-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase