Снимка: Булфото
fallback

Нов начин да измъкнат големи парични суми от жертвите си са измислили телефонните измамници, съобщават криминалисти от Плевен.

Вече е изоставена „класическата схема” чрез въвеждане в заблуждение с автопроизшествия, даване на пари на адвокати, полицаи или други длъжностни лица, търговията с ремъци или резервни части.

Престъпниците се ориентират към симулиране на отвличания на близки, роднини или работодатели.

Схемата се оказва „работеща”, защото вече има „ужилени” плевенчани.

Схемата, прилагана от телефонните измамници, е проста. Те се обаждат по домашните или мобилните телефони и когато непредубеденият обект на измамата е податлив, те имитират глас на близък човек и обясняват, че той е отвлечен.

Подправят изключително старателно гласовете на роднини, приятели или работодатели. Въвеждат в заблуждение жертвите, използвайки доверчивостта, наивността и желанието им да помогнат.

Приканват да се изпълнят исканията им – да предоставят паричен откуп. Дори заплашват с имуществена вреда „обработваното лице” или с физическа разправа „отвлечения”.

Има престъпници, които разполагат с лична или фирмена информация за жертвите. Определят час и място за среща, на която трябва да получат откуп – пари в брой, за освобождаването на заложника. Най-често това са населени места извън Плевен.

За ограничаването на възможностите за подобни измами криминалистите предупреждават гражданите да не се доверяват на подобни обаждания, особено когато те изискват допълнителни действия – предоставяне на лична или фирмена информация, предоставяне на пари в брой.

Те съветват да се уведоми полицията, откъдето гарантират анонимността при подобни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

преди 15 години

И на мен са се обаждали, ама нъцки.Веднаги познавам *** акцент.Започвам един дълъг разговор ,първо уш не чувам после незнам какво си .Това е единственото което мога да направя./голяма работа ,че ще платят 1-2 лева сметка/А за тези които дават пари се казва ИМАЛ ДАЛ.

32

дед

преди 15 години

Те един такъв ми се обади и вика дедо:катастрофирах и т. н.Апа мойте внуци са на некоалко месеца та номеро не мина ама един мамалигар чеше за бройка да ме изработи.Вървиме един срещу други и мамалигата се наведе за секуди и дигна златен прастен от тревата.Масивна златна халка като 18 карата.Подава ми го и вика :а ракия.Аз вадим 5 лв. и му ги подавам като мислим,че искяа да си купи ракия и затова ми го дава.Оня пак вика :а ракия сигурно му се видат малко.Прибрах си парите и само направих 2 крачки и се светнах че това е номер.За секунди бех изгорел.Та затова бай бабо!Така че те изработат та стой та гледай.

31

Осман

преди 15 години

Много ме кефи как младите ,умни *** смучат последните кинти на *** български пенсионери и те сами,доброволно им ги дават.... А после заедно на изборите гласуват за ***,дето пък позволяват на *** да довършват техните родители,крадейки,изнасилвайки и убивайки ги!!!! Хвала и на медиите,които умело прикриват ***,осигурявайки им условия за контуитет и търпимост...

fallback