Снимка: Булфото
fallback

Столични криминалисти разкриха двама мошеници, мамили десетки пенсионери, съобщиха от МВР.

Наркозависимите Ю.Х. /28 г. / и М.Ч./31 г./ от Бургас измислили схема, за да си набавят пари от доверчиви пенсионери.

Обикаляли различни райони на столицата и набелязвали жертвите си, обикновено мъже, в квартални градинки, кафенета и магазинчета.

Ю.Х. се появявал първи и дружелюбно започвал разговор с възрастния човек – за времето, за квартала, дори предлагал да му помогне с пазарската чанта до вкъщи.

След минути се приближавал М.Ч. и се представял за асистент в телевизионно предаване с игра, където участниците трябва да познаят печелившото число. Разбира се, не показвал познанство със съучастника си.

Хайде, кажете по едно число до 10, да видим какъв ще ви е късметът, приканвал той.

По правило, първи отговарял Ю.Х., който уж не познавал кое е числото.

Пенсионерът, обаче, излизал късметлия – неговото число печелело между 20 и 50 лева, които получавал на мига от щедрия “асистент” и доверието му вече било спечелено.

Следвало истинското “зарибяване”: “Виждам, че късметът е на твоя страна, мога да ти уредя участие в предаването, офисът е наблизо. Там обаче регламентът е, че получаваш двойно повече пари от тези, които носиш в портфейла си в момента – ако имаш 100 лева, вземаш 200.

Така че, бързо вземай колкото пари имаш вкъщи, изтегли и от банката".

На свой ред, доброжелателният нов приятел Ю.Х. предлагал помощ, като се преструвал, че отива да вземе 1000 лева от свой познат магазинер наблизо и уж ще ги добави, за да увеличи мизата.

След като пенсионерът осигурявал колкото може по-голяма сума, “асистентът” вземал парите и му казвал да изчака. През това време той щял да ги занесе в офиса, за да докаже, че има сигурен участник в играта.

Краят е ясен – измамниците изчезвали сякаш вдън земя, а наивникът не дочаквал ни телевизионно шоу, ни печалба.

Оставало му да подаде жалба в полицията, както направили 72-годишен жител на кв.”Слатина”, загубил 1000 евро, 70-годишен от кв.”Лозенец”, измамен с 2300 лева и още осем потърпевши през последните четири месеца.

По даденото описание и след упорита оперативно-издирвателна работа криминалисти от СДМВР успяха да разкрият мошениците, които са арестувани с постоянна мярка “задържане под стража”.

Полицията издирва още техни жертви. Пострадалите от измами по подобен начин могат да подадат жалба в съответното управление на МВР в района, където живеят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

преди 15 години

Аз не разбирам защо трябва да се обиждаме на селяни и софиянци.Все пак всички сме граждани на една държава и това че някой предпочита да говори на "и", а друг на "е" си е въпрос на личен избор.А относно културата на софиянци мога доста да поспоря, защото виждам всеки ден как разни бабички, които твърдят че са софиянки буквално ритат млади хора за да се качат в автобуса или да седнат....смешно е да си мислят че са културни и да обиждат хората от провинцията на тази тема

32

бай ху

преди 15 години

си *** - 50 пъти казах, че НЕ СЪМ софиянец - точно затова и подхванахме темата; не съм софиянец, просто единственото място в Бг, което ме устройва, е София. не мисля, че има смисъл да продължавам да разговарям с човек, който има категорично изразени проблеми с концентрацията и асимилирането на информация. всичко, което си избълвал, е безпредметно - ти не привеждаш аргументи срещу казаното от мен, ти просто си съчиняваш какво съм "казал" - тоест, на практика спориш със себе си. и като толкова искаш да си със селски корен - добре, бъди си селянин. ама не ми обяснявай, че коренът на света е селото.

31

преди 15 години

Нямали пари, така ли? Масларовааааааа, много ги гоиш твойте хора! Дай им диета, за да не мислят за глупости и да им дойде акъла в изкуфелите кратуни.

fallback