Снимка: БГНЕС
fallback

Директорът на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ София доц. Румен Стоилов ще бъде освободен от длъжност, съобщи главният секретар на Министерството на здравеопазването доц. Красимир Гигов.

Причината за тежката санкция е извършвано незаконно присаждане на стволови клетки на пациенти с тежки неврологични и генетични заболявания.

Нарушенията са открити след извършена проверка в болницата.

"МБАЛ "Св. Иван Рилски" няма разрешение за извършване на дейност по трансплантация и директорът многократно е уведомяван, че в болницата не може да се извършват подобни операции", се посочва в доклада на експертите, извършили проверката.

Комисията е установила още, че от началото на февруари до края на май тази година в болницата са извършени общо 44 трансплантации на стволови клетки на деца и възрастни.

Според резултатите от документалната проверка лечебното заведение не разполага с методика и протоколи за процедурите за извършване на подобни операции.

Според проверяващите е нарушен Законът за трансплантация на органи, тъкани и клетки, както и Наказателния кодекс.

"За тези нарушения ще бъдат уведомени прокуратурата, rкономическа полиция и ДАНС", каза Гигов.

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев е прекъснал отпуската си , за да реши какви санкции освен уволнението на доц. Стоилов ще бъдат наложени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

kiko

преди 15 години

Изключително добър доктор. На мен лично ми е помогнал много. Всички които плювате тук просто не осъзнавате колко сте *** и ограничени.

24

gandoni

преди 15 години

абе обяснете ми , защо след като ми присадиха нови кайсии взех да се заглеждам по чарни *** ?

23

чудещ се

преди 15 години

Чета и се чудя-защо всичко си дойде на място-Толкова много път се измина,за да може един не успял кмет на Стара Загора-сега министър,да назначи свой земляк за шеф на болница-то не бе комисия,един не защитил аспирант,един ДЕДЕ-шеф на комисия със изключително стари разбирания/нищо старо не забравил,но и нищо ново не научил/,и т. н.,и т.н.Така ще вървим в крак със световната наука !!!!!!!!!!!!

fallback