Съдът наложи "домашен арест" за Панкратий. Снимка: Булфото
fallback

На игумена на Гложенския манастир Панкратий е наложена мярка "домашен арест", съобщиха от Районния съд в Тетевен.

Игуменът на Гложенския манастир беше привлечен като обвиняем, след като на два пъти предизвика пожар в канцеларията на манастира и стреля с газов пистолет по посетител на Светата обител.

Досега Панкратий беше в ареста на Районното полицейско управление в Ловеч с наложена мярка "задържане под стража" за 72 часа. Срокът обаче изтече в четвъртък следобед.

Тъй като не разполага със собствено жилище, Панкратий ще бъде настанен в манастира в Правец и няма право да го напуска до приключване на досъдебното производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

DevilishSoul

преди 15 години

Крушата разпитвал изкъсо тогавашните монаси за земното битие на митрополит Климент. Той признал усмихнат пред черноризците, че не би издържал на лишенията на владиката, а по-скоро би убил пазачите си или би се хвърлил от скалите под манастира. В разгара на една такава беседа в обителта пристигнали 4 черни джипа с въоръжени мутри. Крушата им обрал оръжието, заключил го в магерницата и едва тогава ги пуснал в стаята си. Когато останал пак сам, до възглавницата му имало нова-новиничка опаковка с анаболи. След гибелта на именития борец селяни от близкото с. Малък извор разказали как при всяко едно отбиване на Крушата при калугерите, джип с тъмни стъкла замръквал и осъмвал в отсечката между манастира и селото. "Не знаем обаче дали тия от джипа бяха полицаи или негови бодигардове", кръстили се в стрес планинците. След всяко заминаване Крушата дарявал едри суми в полза на манастира. Кои и как от монасите се е разпореждал с парите било тайна и днес. Дни преди да бъде застрелян, той наминал скоростно през манастирския храм. Усамотил се пред иконата на Св. Богородица, а на тръгване очите му били видимо насълзени. Преди да подкара мерцедеса си кабрио, той обещал да обнови сградния фонд на обителта от входа до покрива. Има-нямало седмица по-късно обаче той бил гръмнат. Блиц.БГТози манастир май си има "традициите":)

7

DevilishSoul

преди 15 години

КРУШАТА СЕ УКРИВАЛ В ГЛОЖЕНСКАТА ОБИТЕЛ31 август 2007Стефан Мирославов-Крушата се укривал в Гложенския манастир "Свети Георги Победоносец" в началото на 90-те години. Бившият европейски шампион по борба бе застрелян от наемник край разклона за село Казачево, на пътя Ловеч-Троян през септември 1993 г., заяви добре информиран източник. Според него през 1990-а и 1991-а Крушата се отбивал на няколко пъти в обителта. В повечето случаи той пристигал сам. Настанявал се всеки път в една и съща стая, в близост до килията музей на Великотърновския митрополит Климент /Васил Друмев/. Знае се, че дядо Климент бива затворен в обителта заради проповед против католицизма и в защита на православието. Преди това на 10-ти юли 1893 г. той бива осъден на вечно заточение и ограничение. В Гложенския манастир митрополитът престоява 15 месеца, като през цялото време през вратата на килията му давали килия само солена риба и вода. Това увредило тежко здравословното му състояние. Той бива освободен едва след падането на кабинета на Стефан Стамболов, подир което е възстановен за владика на Търново. Един от големите духовни и политически водачи на българите в края на 19-и и началото на 20-и век умира 7 лета по-късно, като резултат от тежкия въдворителен режим в манастира над тетевенското с. Гложене и бива погребан с почести в катедралата в Царевец, където мощите му се намирали и в момента. Блиц.БГ

6

34

преди 15 години

Да,той е уволнен от армията преди 1989 поради болест,после бе учител по НВО в едно СПТУ....След 1989 се пробва с частен бизнес,но затъна....изнадващо стана "монах" в Капиновският манастир ,"замонашен"от печалноизвестния Търновски митрополит Григорий,после изгонен пак от владиката(скандали за пари и имоти)и след няколко годишна цивилна пауза,изведнъш се намери в Гложенския манастир и то игумен....Снощи по БТВ пак го видяхме обръснат и цивилен....!?А по православните канони един път замонашат ли те това е до гроб...нямаш право да зъхвърляш расото нито да се бръснеш...иначе проклятие ще тегне над теб до смъртта и после във вечността,ако не се покаеш дълбоко и безвъзвратно....

fallback