Антимафиоти засякоха нова разновидност на добре познатата измамна схема, наречена нигерийски скам, съобщава МВР. 

Скам е измамнически акт на заблуда, при който купувачът или продавачът може да стане жертва на фалшивата примамка на скамъра.  Пример за това е скамът в онлайн търговията, където скамърът отговаря на обява за продажба и извършва фалшива покупка без знанието на продавача, бел. ред.

Измамата, разкрита от антимафиотите, е следната: получавате електронно съобщение, с което богата наследница от Африка ви моли за помощ при усвояването на голяма парична сума, получена от наследство или някакво попечителство.

Понякога може да получите и sms на мобилния си телефон, обикновено от нигерийски номер, с който ви съобщават за печалба от несъществуваща лотария, организирана от Nokia в Италия.

В sms-а се посочва чужд телефонен номер за връзка - обикновено във Великобритания, както и e-mail, която няма нищо общо с компанията Nokia.

След свързване с човек, представящ се за служител на Nokia в Италия, хваналият се на капана бива приканван да преведе пари чрез Western Union в Италия - за застраховка, транспортни разходи, антитерористични мерки на ЕС, чуждо гражданство и т.н.
   
Искането на пари за получаване на наградата от лотарията продължава до тогава, докато жертвата сама не се усъмни в измамата и прекрати изпращането на парични суми.    

МВР предупреждава да не се отговаря на подобни sms-и - тяхната цел е измама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase