При специализирана полицейска операция в Цар Калоян са намерени и иззети 249 различни по вид и предназначение антични предмети. Това съобщи на извънредна пресконференция заместник-директорът на ОДП-Разград главен инспектор Ивайло Йовчев.

Акцията е проведена предиобяд по сигнал съвместно с ГДБОП под ръководството на Окръжна прокуратура - Разград.

Извършени са проверки на три адреса в Цар Калоян. При претърсването са намерени и иззети 76 броя ювелирни предмети /пръстени, фиболи, брошки /, бронзова патера, 33 броя сребърни апликации от средновековен колан, 5 средновековни пръстена, 16 сребърни римски динари, 13 бронзови римски сестерции, 27 римски теракотни плочи с печат на първи италийски легион и около 200 антични сребърни монети.

Конфискуван е и един самоделно изработен металотърсач. Предстои изготвянето на експертиза за оценка на реалната историческа стойност на иззетите вещи и установяването на произхода им. По случая е образувано досъдебно производство.

Уличени са трима мъже от Цар Калоян на възраст 38 г., 62 г. и 47 г. Лицата не са осъждани и не са криминално проявени. Предвиденото от закона наказание за незаконно притежаване на антични предмети е до една година лишаване от свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase